Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Niedobory witamin i minerałów a różne choroby i dolegliwości

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organizmie, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów.
Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się interreakcję m. in. bóle głowy, nudności, wymioty itp. itd.
W niżej opisanym artykule, należy przyjmować Witaminy i Minerały zgodnie z zaleceniami Lekarza lub Farmaceuty. Nie przestrzeganie jedynie świadczy o ułomności danego Delikwenta.
Wszystko jest opisane przejrzyście, alfabetycznie, tak by czytanie nie sprawiało mętliku i zawodu.

Bóle głowy:
- bóle (Witamina B5, Witamina C, Witamina PP, Chrom, Potas, Kwas Foliowy)
- migreny (Miedź)
- zawroty (Witamina PP)

Dziąsła:
- krwawienie (Witamina C)
- osłabione, wrażliwe dziąsła (Witamina A)

Jama ustna:
- obrzmienie lub pękanie błony śluzowej jamy ustnej (Witamina B2)
- pleśniawki (Witamina B2)
- stany zapalne ust (Witamina B12)
- wysuszenie i przebarwienie błon śluzowych (Witamina H)
- zajady jamy ustnej (Witamina B2)
- zapalenie czerwieni warg, języka lub błon śluzowych (Witamina B2)
- zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) (Witamina B6)

Paznokcie:
- kruche, wolno rosnące paznokcie z podłużnym bruzdowaniem (Witamina A)
- łamliwe paznokcie (Cynk, Selen)

Skóra:
- bladość skóry (Witamina C, Selen )
- choroby skórne (Cynk)
- dermatitis (Witamina B6)
- fałdy skórne (Cynk)
- kurze łapka (Cynk)
- łojotok (Witamina B2)
- łuszczące się okolice nosa i ust, czoło i uszy (Witamina B2)
- łuszczycowe zmiany skóry na dłoniach, nogach i ramionach (Witamina H)
- nagłe pojawienie się zmarszczek (Cynk)
- niemiły zapach ciała (Witamina B12)
- rogowacenie i wczesne starzenie się skóry (Witamina E, Cynk, Molibden, Selen)
- rozstępy (Cynk)
- stany zapalne skóry (Witamina D)
- szorstka, sucha skóra (Witamina A, Potas)
- trądzik (Potas)
- wolniejsze gojenie się ran (Witamina C, Witamina E, Cynk, Potas)
- wypryski skórne (Witamina H)
- wystąpienia pelagry tzw. rumień lombradzki - szorstkość i zaczerwienienie skóry (Witamina PP)
- wysypki skórne (Witamina A)
- wysuszenia i przebarwienia skórne (Witamina H, Miedź)
- zespół piekących stóp (Witamina B5)
- zmiany w skórze (Witamina B5)

Słuch:

- pogorszenie słuchu (Witamina D)

Układ kostny:
- dolegliwości stawowe] (Selen, Wapń)
- krzywica dziecięca i późna (Witamina D, Wapń)
- osteomelacja (Witamina D, Wapń)
- osteoporoza (Witamina D, Miedź, Wapń)
- powstawanie wad kośćca (Mangan)
- zaburzenia w budowie masy kostnej (Fosfor)
- zwiększona łamliwość kości (Witamina C, Wapń)

Układ krążenia:
- krwotoki z nosa (Witamina K, Wapń)
- nadciśnienie (Miedź)
- niedokrwistość (Witamina E, Kobalt, Miedź)
- niedokrwistość megaloblastyczna (Kwas Foliowy)
- nietolerancja na glukozę (Chrom)
- obniżony poziom protrombiny we krwi (Witamina K)
- obrzęki kończyn górnych i dolnych (Witamina B1, Witamina C)
- podwyższenie poziomu cholesterolu i barwników żółciowych we krwi (Witamina H)
- pogorszenie metabolizmu tłuszczów (Witamina H)
- powstawanie zakrzepów (Miedź)
- przyspieszona akcja serca (Witamina B1)
- uszkodzenia tętnic i serca (Miedź)
- zaburzenia procesu oddychania komórkowego (Witamina PP)
- zaburzenia rytmu serca (Magnez, Potas, Selen, Wapń, Żelazo)
- zaburzenia w gospodarce białek i lipidów (Chrom)
- zaburzenia w metabolizmie cukrów (Witamina PP)
- zmniejszenie produkcji melaniny (Miedź)
- zwiększone ryzyko chorób sercowo naczyniowych (Witamina E)

Układ mięśniowy:
- bóle mięśniowe (Witamina C, Witamina H)
- dolegliwości mięśniowe (Potas, Selen)
- drżenie mięśniowe (Magnez)
- napięcie mięśniowe (Magnez)
- osłabienie mięśni szkieletowych (Witamina E)
- skurcze mięśniowe (Magnez, Wapń)
- spadek sprawności fizycznej (Żelazo)

Układ nerwowy:
- apatia (Witamina B6, Witamina C, Witamina H)
- bezsenność (Witamina B2, Witamina B6, Witamina PP, Magnez, Potas, Wapń)
- depresja (Witamina B1, Witamina B12, Witamina H, Chrom, Cynk, Magnez)
- dezorientacja (Kobalt)
- drętwienie rąk i nóg (Witamina B12)
- drżenie kończyn (Cynk)
- jąkanie się (Witamina B12)
- mrowienie rąk i nóg (Wapń)
- nadpobudliwość ( Kobalt, Kwas Foliowy, Potas)
- nadwrażliwość (Witamina B6)
- napady drgawek (Witamina B6)
- nerwowość (Potas)
- niepokój (Chrom)
- niezborność ruchów (Witamina B12)
- omamy (Magnez)
- prawdopodobieństwo padaczkowe (Mangan)
- rozdrażnienie (Witamina E, Chrom, Kwas Foliowy, Magnez)
- spowolnione reakcje na bodźce (Potas)
- stany lękowe (Chrom, Magnez, Wapń)
- trudności w chodzeniu (Witamina B12, Cynk, Wapń)
- trudności w zasypianiu (Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Wapń)
- uczucie osłabienia (Witamina B1, Witamina B5, Witamina C, Witamina H, Witamina PP, Fosfor, Kwas Foliowy, Magnez, Potas, Selen)
- uczucie zmęczenia (Witamina A, Witamina B1, Witamina B5, Witamina B12, Chrom, Fosfor)
- uczucie znużenia (Cynk, Potas)
- zaburzenia czucia (Witamina B12)
- zaburzenia koncentracji (Witamina B1, Witamina B2, Witamina E, Potas, Żelazo)
- zaburzenia nerwowe (Fosfor, Miedź)
- zaburzenia oddechowe (Witamina B2, Fosfor)
- zaburzenia pamięci (Witamina B1, Witamina PP, Żelazo)
- zaburzenia zachowania (Kwas Foliowy, Potas, Żelazo)
- zapalenie nerwów (Witamina PP)
- zmienność nastrojów (Kobalt)
- zły nastrój (Żelazo)

Układ odpornościowy:
- podatność na choroby zakaźne (Witamina C, Cynk, Miedź, Selen)
- zmniejszona odporność na przeziębienia (Witamina D, Selen, Żelazo)
- zmniejszona odporność na zakażenia (Witamina A, Cynk, Selen)
- zwiększona podatność na infekcje (Witamina B6, Cynk, Miedź, Żelazo)

Układ pokarmowy:
- biegunki (Witamina B1, Witamina PP, Kwas Foliowy, Miedź, Sód)
- bóle brzucha (Witamina B1, Witamina B5)
- brak apetytu (Witamina A, Witamina C, Cynk, Kwas Foliowy, Potas)
- choroby wątroby i trzustki (Selen)
- dysfunkcja układu trawiennego (Witamina PP, Kwas Foliowy)
- krwotoki z układu pokarmowego (Witamina K)
- niedożywienie (Kwas Foliowy)
- nudności (Witamina B1, Witamina B5, Chrom, Magnez)
- skurcze jelit (Potas)
- spaczone łaknienie, czyli apetyt na produkty nie zaliczane do pokarmów, jak krochmal, lód, tynk i inne (Żelazo)
- spadek wagi (Witamina B1, Witamina PP, Chrom)
- upośledzenie smaku (Cynk)
- utrata łaknieia (Witamina B1)
- wymioty (Witamina B1, Witamina B5, Magnez, Sód)
- zaburzenia żołądkowo jelitowe (Witamina B12)
- zaparcia (Potas)
- zmiany zwyrodnieniowe błony śluzowej żołądka (Witamina B12)

Układ rozrodczy:
- brak popędu płciowego (Cynk)
- dolegliwości miesiączkowe (Witamina B12, Cynk)
- krwotoki z układu moczowego (Witamina K)
- napięcie przedmiesiączkowe ( Magnez)
- niedostateczne wykształcenie cech płciowych (Cynk)
- przedwczesna impotencja (Molibden)
- swędzenie w okolicy ujścia pochwy (Witamina B2)
- zmniejszenie płodności (Mangan, Miedź)

Uzębienie:
- próchnica (Fluor, Wapń)
- wypadanie zębów (Witamina C)

Włosy:
- łysienie (Witamina H)
- suche, łamliwe włosy (Witamina A, Cynk)
- wypadanie włosów (Witamina B2, Cynk)
- zaburzenia pigmentacji włosów (Witamina B5, Cynk, Miedź)

Wzrok:
- halucynacje (Kobalt)
- kurza ślepota czyli niewidzenie o zmierzchu (Witamina A, Cynk)
- oczopląs (Witamina B1)
- pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń (Witamina B2, Witamina E)
- słaby wzrost (Kwas Foliowy)
- suche spojówki oraz zmiany chorobowe na rogówce (Witamina A, Cynk)
- uszkodzenie gałek ocznych i rogówki (Witamina B2)
- zaburzenia widzenia (Witamina A, Witamina E, Kobalt, Selen)
- zapalenie spojówek (Witamina D)

Wzrost:
- karłowatość (Cynk)
- opóźnianie wzrostu (Witamina B2, Cynk, Miedź)
- zaburzenia wzrostu u dzieci (Witamina B12, Wapń)
- zahamowanie wzrostu (Witamina A, Miedź)


Produkty spożywcze bogate w Witaminy i Minerały (Pochodzenia Roślinnego i Zwierzęcego oraz Mineralnego):
Witamina A (Akseroftol, Beta-Karoten, Prowitamina A, Retinol):
- Jaja
- Mleko pełne
- Niektóre tłuste ryby
- Produkty mleczne
- Śmietana
- Tran
- Wątroba

Witamina B1 (Anueryna, Czynnik Antyneurotyczny, Czynnik przeciw Beri-Beri, Tianina):
- Drożdże
- Groch
- Fasola
- Mięso wieprzowe
- Nasiona strączkowe
- Orzechy
- Owoce
- Ryby
- Wędliny

Witamina B2 (Hepatoflawina, Laktoflawina, Owoflawina, Ryboflawina, Witamina G):
- Ciemne pieczywo
- Drożdże
- Fasola
- Groch
- Jaja
- Jarzyny
- Mięso
- Mleko
- Podroby
- Produkty mleczne
- Ryby
- Wątroba

Witamina B5 (Bios II, Czynnik przesączalny II, Kwas Pantotenowy):
- Chleb biały
- Drożdże
- Jaja
- Kapusta
- Marchew
- Mięso wieprzowe
- Mięso wołowe
- Mleko
- Chleb pełnoziarnisty
- Płatki owsiane
- Szpinak
- Wątroba cielęca
- Wątroba wieprzowa
- Ziarno pszenicy (nie łuskane)
- Ziemniaki

Witamina B6 (Adermina, Pirodoksal, Pirodoksyna, Pirodoksamina):
- Awokado
- Banan
- Drób
- Kiełki pszenne
- Mąka pełnoziarnista
- Mięso
- Orzechy włoskie
- Ryby
- Szpinak
- Wątróbka
- Wędliny
- Ziarna soi
- Ziemniaki

Witamina B12 (Cyjanokobalamina, Czynnik przeciwanemiczny, Czynnik wątrobowy, Factor Castle'a):
- Mleko
- Nerki (Cielęce, Drobiowe, Wieprzowe, Wołowe)
- Ryby (Szczupak)
- Wątroba (Cielęca, Drobiowa, Wieprzowa, Wołowa)

Witamina C (Kwas Askorbinowy / Dehydroaskorbinowy):
- Cytrusy
- Chrzan
- Jabłko
- Jagody
- Kalafior
- Kapusta (kiszona)
- Nać pietruszki
- Ogórek (kiszony)
- Owoc dzikiej róży
- Pomidor

Witamina D (Witamina D1 - Kalcyferol, Witamina D2 - Egrokalcyferol, Witamina D3 - Cholekalcyferol):
- Jaja (Białko)
- Masło
- Mleko
- Ser
- Śmietana
- Tran (Oleje rybne - Makrela, Łosoś, Sardynka, Śledź, Tuńczyk)
- Wątroba

Witamina E (Tokoferol, Tokotrienol):
- Awokado
- Czosnek
- Kapusta
- Kiełki pszenicy
- Oleje roślinne
- Orzechy
- Sałata
- Szpinak
- Zboże

Witamina H (Biotyna, Koenzym R.):
- Drożdże
- Jaja (Żółtko)
- Kalafior
- Mąka sojowa
- Mięso
- Mleko
- Nadnercza
- Nerki
- Orzechy
- Owoce
- Ryż (niełuskany)
- Trzustka
- Wątroba

Witamina K (Filochinon, Menachinon, Witamina przeciwkrwotnicza):
- Awokado
- Brokuły
- Brzoskwinia
- Jaja (Białko)
- Kalafior
- Kalarepa
- Kapusta
- Pomidor
- Rzepa
- Sałata
- Ser
- Szpinak
- Truskawka
- Wątróbka
- Ziemniaki

Witamina PP (Niacyna, Niacynamid, Nikotynamid, Pelagranina, Witamina B3, Kwas Nikotynowy):
- Mięso
- Orzechy
- Ryby
- Wątroba
- Ziarna zbóż

Chlor (Cl):
- Sól kuchenna

Chrom (Cr):
- Brokuły
- Chleb pełnoziarnisty
- Drożdże piwne
- Groszek zielony
- Jaja
- Kasza
- Kiełki pszenicy
- Kurczak
- Mięso chude
- Mięso indycze
- Nerki wieprzowe
- Olej
- Owoce morza
- Płatki
- Ryby
- Sałata
- Ser
- Sok winogronowy
- Wątroba cielęca

Cynk (Zn):
- Drożdże piwne
- Jaja
- Mięso
- Mleko chude
- Musztarda ziarnista
- Ostrygi
- Pestki dyni
- Ryby
- Warzywa
- Ziarna zbóż

Fluor (F):
- Herbata
- Rośliny kapustne
- Ryby Morskie

Fosfor (P):
- Jaja
- Orzechy
- Nasiona
- Rośliny
- Ryby
- Ziarno (pełne)

Kobalt (Co):
- Cynaderki
- Mięczaki
- Mleko
- Ostrygi
- Piwo (niektóre rodzaje)
- Wątróbka

Kwas Foliowy:
- Banan
- Brokuły
- Drożdże
- Kiełki pszenicy
- Orzechy
- Pomarańcz
- Słonecznik
- Szpinak
- Wątróbka

Magnez (Mg):
- Banan
- Figi
- Kakao
- Migdały
- Morele
- Orzechy
- Rośliny strączkowe
- Produkty zbożowe (grubo mielone)

Mangan (Mn):
- Buraki
- Fasola
- Groszek
- Herbata
- Orzechy
- Produkty zbożowe (pełnoziarniste)
- Szpinak

Miedź (Cu):
- Fasola
- Groch
- Grzyby
- Krewetki
- Nerki
- Orzechy
- Płuca
- Podroby
- Serce
- Śliwki
- Wątroba
- Ziarna pszenicy
- Produkty zbożowe (pełnoziarniste)

Molibden (Mo):
- Jarzyny
- Mięso
- Mleko
- Podroby
- Ryż naturalny
- Ser
- Ziarno pełne

Potas (K):
- Banan
- Cytrusy
- Liść Mięty
- Melon Kantalupa
- Orzechy
- Pomidor
- Rośliny strączkowe
- Słonecznik
- Ziemniaki

Selen (Se):
- Czosnek
- Drożdże
- Groszek zielony
- Grzyby
- Kukurydza
- Mąka (pełny przemiał)
- Pomidor
- Ryby Morskie
- Sól Kopalna i Morska (nie oczyszczona)

Sód (Na):
- Drób
- Pieczywo
- Ryby
- Sól Kuchenna
- Ser Żółty

Wapń (Ca):
- Brokuły
- Buraki
- Fasola
- Jaja
- Jarmuż
- Łosoś
- Mleko
- Orzechy włoskie
- Orzeszki ziemne
- Produkty mleczne
- Rabarbar
- Sardynki
- Ser
- Słonecznik
- Soja
- Szpinak

Żelazo (Fe):
- Brokuły
- Brzoskwinie (suszone)
- Cynadry
- Fasola
- Groch
- Jaja (Żółtko)
- Kaszanka
- Melasa
- Mięso
- Orzechy
- Owsianka
- Płuca
- Salceson (Czarny)
- Szpinak
- Wątroba

Opracowane przez: donJAZYResko
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

W tym poście zawarta jest cała encyklopedia zdrowia :-D

margetach




Skąd: Krasnystaw
Dołączyła: 11.03.2010
Posty: 8

Jestem pod wrażeniem :super: , ja też interesuję się witaminami i pierwiastkami .
Prowadzę bloog na ten temat , jeśli zechcesz to podam Ci namiary .
pozdrawiam :-D

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


margetach napisał/a:

Jestem pod wrażeniem , ja też interesuję się witaminami i pierwiastkami .
Prowadzę bloog na ten temat , jeśli zechcesz to podam Ci namiary .
pozdrawiam


Podaj namiary, lubię takie informacje. Dodam, że nie jestem autorką tego postu, autorem jest donJAZYResko
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

margetach




Skąd: Krasnystaw
Dołączyła: 11.03.2010
Posty: 8

Zapraszam : zdrowy-styl-zycia.bloog.pl/

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

tak zauważyłam, że jedynie kiełki pszenicy znalazły uznanie tutaj, a są jednymi z najmniej wartościowych kiełków... w tej chwili za dużo mam pracy by to rozpisać, ale niebawem zajrzę i wypiszę kilka uwag ;) bo nie wiem czy wiecie, ale kiełki to bardzo cenne źródło zdrowia ;)

zimna Zośka




Skąd: Kraków
Dołączyła: 22.08.2009
Posty: 46

Przepisy: 13


pao napisał/a:

tak zauważyłam, że jedynie kiełki pszenicy znalazły uznanie tutaj,


Pewnie mamy zbyt mało informacji od fachowców w tej dziedzinie :-D

Jeśli bedziesz miała czas i ochotę to bardzo proszę o przedłożenie informacji (najlepiej jako nowy temat). Temat wydaje się być bardzo ciekawy.
Można pomóc - 1% podatku - Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

generalnie zaczęłam pisać o kiełkach i witaminach ale wyszła straszna kobyła :D

na blogu będę umieszczać partiami, bo inaczej by się nie dało tego przeczytać (a tylko witaminy rozpuszczalne w wodzie zrobiłam :)

jakby co to na blogu witamina C - wiedza.kielki.net

hmmm, a może bym jakiś konkurs zrobiła? Co by nie było że wszystko podane ale by też do poszukiwać zmobilizować ;)

A po drodze może zarażę kiełkożerstwem kilka osób ;)

natallie




Dołączyła: 22.09.2009
Posty: 9

Grushcka napisał/a:

podczas badań miałam doskonałe wyniki. Myślę więc, że specyfik wart jest polecania.


Jakie były te wyniki ? Jakie przed i jakie po. Podaj konkretną nazwę suplementu, jak zażywałaś, inaczej to co napisałaś jest ogólnikowe i pachnie reklamą.

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

nawet jeśli natallie, to akurat Sveltform jest ciekawym suplementem i jest wart polecenia ;)

«   | 1 | 2 | 3 |