Dzisiaj jest: Czwartek, 16.09.2021 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Olej kokosowy i żółtka jaj są niezdrowe?

aforndah




Dołączył: 18.03.2018
Posty: 23

Natknąłem się dzisiaj na artykuł pewnego dietetyka i chciałbym poznać waszą opinię na temat tego co on pisze. salaterka.pl/olej-kokosowy-faktycznie-zdrowy/ . Ten Pan m.in. powołuje na dietę dra Ornisha, który podzielił produkty na 5 grup, od najlepszej (1) do najgorszej (5). W grupie 5 znajdują się m.in żółtka jaj, olej kokosowy, czy smażone ryby (niesmażone są w grupie 3), co mnie mocno zdziwiło, bo do tej pory uważałem te produkty za bardzo zdrowe (no może poza smażeniem ryb). Ten Pan uważa też, że do smażenia najlepsza jest oliwa z oliwek i odradza używanie oleju kokosowego, czy masła klarowanego, ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe.

Vitalia PL
Rokl
moderator



Skąd: Polska
Dołączył: 19.12.2008
Posty: 79

Przepisy: 102

Pomógł: 4




aforndah napisał/a:
Ten Pan uważa też, że do smażenia najlepsza jest oliwa z oliwek i odradza używanie oleju kokosowego, czy masła klarowanego, ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe.
Wg naszej wiedzy obecność kwasów nasyconych pozwala na dość stabilne smażenie. Pod tym względem nierafinowany olej kokosowy jest najlepszy - http://www.odzywianie.info.pl/kuchnia/artykuly/art,na-czym-najlepiej-smazyc.html . Smażenie na każdym tłuszczu oczywiście nie jest zdrową obróbką termiczną. Oliwa wg naszej wiedzy nadaje się tylko do krótkotrwałego podsmażania, natomiast inne oleje płynne kompletnie nie nadają się do smażenia.

aforndah napisał/a:
żółtka jaj, olej kokosowy, czy smażone ryby

Żółtka jaj klasyfikowałbym w zależności od stopnia surowości - rewelacyjne pod względem wartości - surowe, bardzo dobre - lekko ścięte, dobre - na pół twardo.

Smażone ryby faktycznie mało wartościowe - po pierwsze smażenie - jak pisałem sama w sobie niezdrowa obróbka, po drugie im ryba zawiera więcej kwasów omega, tym podczas takiego smażenia tworzy się więcej szkodliwych związków.


Artur




Skąd: Zdzieszowice
Dołączył: 12.04.2020
Posty: 6


Dodam, że surowe żółtka jaj są jednym z niewielu źródeł bardzo cennej witaminy K2-Mk4 w znaczących ilościach, także bardzo dziwny jest ten artykuł o ich rzekomej szkodliwości.
Artur

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 411

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Dodam, że witamina K2-MK4 jest bardzo nietrwałą substancją bo jest aktywna tylko przez ok. 1 godzinę, ale za to ta forma witaminy K2 ma wpływ na mózg i pamięć, układ nerwowy, odpowiednią reakcję immunologiczną, odporność oraz ochronę przeciw nowotworom i zawałom serca.

Artur




Skąd: Zdzieszowice
Dołączył: 12.04.2020
Posty: 6


Dokładnie. Układ nerwowy, zawały - na pewno ma pani na myśli oblepianie wapniem włókien nerwowych (stwardnienie rozsiane, Alzheimer) i zapychanie wapniem tętnic i zastawek serca. W tym drugim przypadku ludzie błędnie obwiniają o to cholesterol.  Witamina K2 pomaga skierować wapń tam, gdzie powinien trafić. Mało tego. Gdy już chorujemy na miażdżycę, K2 wysyła osteoklasty, by suwały wapń z miejsc jego "nielegalnych zgromadzeń". Chirurgia tu zbędna. Robi to zarówno K2 Mk4, jak i MK7.

Artur

madam




Dołączył: 06.05.2020
Posty: 6


Temat olejku kokosowego jako niezdrowego też gdzieś mi przemknął, ale nadaj utrzymuję, że jest to zdrowe źródło tłuszczów, jeśli oczywiście są one zrównoważone z tłuszczami nienasyconymi - np. oliwą z oliwek. Podobnie z żółtkami jaj - ważna jest ich ilość w dziennym bilansie. 

:)