Dzisiaj jest: Niedziela, 20.09.2020 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

Specyficzna odmiana brokułów

pomposzowy




Skąd: Dąbrowa Górn.
Dołączył: 16.04.2020
Posty: 1

Witam

To mój pierwszy post na tym forum. Jako że brokuły regularnie jadłem od dobrych 7-8 lat, chciałbym abyście podzielili się swoimi spostrzeżeniami odnośnie tego warzywka. Od kilku miesięcy nie mogę kupić typowego brokuła jakie zawsze były dostępne, te sprzedawane teraz smakują bardzo dziwnie(coś jak kalarepa) i po prostu przestałem je jadać. Podejrzewam że skład minerałów oraz witamin również w obecnych brokułach odbiega od typowego jego składu. Czy ktoś może wie co jest nie tak ?


NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 408

Przepisy: 32

Pomogła: 24



Witaj na forum.

Prawdopodobnie ma na to wpływ uprawa i / lub chemia. Nie wiem czy brokuły uprawia się hydroponicznie, ale to jest tylko trop.  Ilość i rodzaj minerałów zawartych w warzywie ma wpływ na smak, witamin znacznie mniejszy wpływ. Sprawdź kraj pochodzenia. Spróbuj w innym sklepie z innego sklepu i porównaj.


OlivaSpraviedliva




Skąd: Brzeg
Dołączyła: 23.07.2020
Posty: 1


Mi też smakują dziwnie ostatnimi czasy, zarówno takie z hali jak i z mrożonek, ostatnio jedyny brokuł, który mi podchodzi to jak córeczka nie doje słoiczka z Hippa to po niej jem i napiszę szczerze, że wyborowe :) wierzę, że chemii tam nie ma bo tyle testów dla dzieci robią w tych słoiczkach...ten jest bardzo dobry.