Dzisiaj jest: Wtorek, 09.12.2025 Imieniny: Wiesławy i Leokadii

Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności

powrót

Czy warto zamienić mleko krowie na roślinne?

masseur

Cześć. Jestem w trakcie układania diety na masę mięśniową, która wymaga spożywania sporej ilości białka.

Mam wątpliwości na temat jednego składnika, który gości w mojej diecie - mleka. Spożywam 3-4 porcje mleka (1 porcja = ok 400 ml) w tygodniu dodając je do owsianki/jaglanki. Mówię tu o czystym mleku, nie o jego przetworach, które też spożywam (jogurty, białko serwatkowe, twaróg, ser w małych ilościach).

Czytałem trochę o właściwościach zdrowotnych mleka, które często jest demonizowane i główne argumenty za tym, żeby go unikać to zawartość laktozy oraz białek mleka (chyba głównie chodziło o kazeinę). Pytanie czy jak nie odczuwam żadnych dolegliwości bólowych po wypiciu mleka, to i tak powinienem zamienić je na napoje roślinne? Jeśli tak to na jakie?

I tu druga kwestia.

Najbliżej do mleka krowiego jest napojowi sojowemu, który też ma sporo białka. Tylko, że soja z tego co czytałem również nie jest idealna. Też uczula, jest ciężkostrawna, często jest GMO i zawiera fitoestrogeny, a poza tym nie zawiera wapnia (chyba, że wzbogacana). Pytanie czy rzeczywiście jest dobrym zamiennikiem dla mleka krowiego?
Z kolei mleko owsiane, kokosowe, czy migdałowe zawierają dużo mniej białka.

kaja.sz89

Ostrzeżenia: 1

Mleko krowie, jeśli nie odczuwasz po nim dolegliwości, może pozostać elementem Twojej diety na masę mięśniową, dostarczając cenne białko. Alternatywy takie jak napój sojowy są dobrym źródłem białka, choć warto zwracać uwagę na ich skład i ewentualne wzbogacenie w wapń.

http://cennik-przeprowadzek.pl/lodz/miasta/lodzkie/ 

Elisa

Jeśli dobrze tolerujesz mleko krowie i nie masz objawów nietolerancji, przechodzenie na napoje roślinne nie jest konieczne, mleko jest bezpieczne i korzystne przy budowie masy mięśniowej dzięki białku i wapniowi. Mleko sojowe może być zamiennikiem pod względem białka, ale jest mniej naturalne, może zawierać gmo i fitoestrogeny, a inne napoje roślinne (owsiane, kokosowe, migdałowe) prawie nie dostarczają białka. Jeśli chcesz alternatywy, wybierz wzbogacone mleko sojowe bez gmo, ale mleko krowie pozostaje skuteczniejszym źródłem białka do Twoich celów.