masseur napisał/a:
1. Czy łosoś hodowlany z supermarketu może być zdrowy? W jakich supermarketach znajdę takiego łososia?
2. Czy jak już takiego znajdę to mogę bezpiecznie spożywać go 2x w tygodniu?
3. W założeniu łosoś dziki z alaski jest zdrowszy od hodowlanego w Norwegii. Ale przecież łosoś z Alaski zanim dotrze do nas to minie więcej czasu niż jakby przypłynął z Norwegii. Czy nie będzie mniej świeży?
1. Łosoś hodowlany - trzeba mieć szczęście aby trafić na zdrowego*, ale nigdy nie wiadomo co w danej rybie siedzi, nie ma tu reguły.
* Zdrowy to dla mnie pozbawiony zanieczyszczeń fizykochemicznych - metali ciężkich, dioksyn / PCB, hormonów, antybiotyków itd. Ponadto ryba powinna się poruszać po akwenach a nie przebywać w izolowanym miejscu
2. Nie podejmuję się opinii
3. Obłożenie go lodem spowoduje znaczące przedłużenie trwałości i w taki sposób ryby i owoce morza z dalekich miejsc są przewożone. Alternatywnie - mrożony dziki łosoś również nie jest zły.
Oczywiście aby wydobyć zdrowie z ryby nie można jej absolutnie smażyć