Dzisiaj jest: Środa, 09.07.2025 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności



powrót

składniki na etykietach?

Mateusz199




Dołączył: 02.04.2024
Posty: 6

 

 

Hej !

Co oznaczają te wszystkie dziwne składniki na etykietach produktów spożywczych? Co to jest na przykład E621 czy E951? Czy one są zdrowe, czy lepiej ich unikać?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

Pozdrawiam, Mateusz ????

pady




Dołączył: 16.05.2022
Posty: 68


Przecież wszystkie masz w necie. Czegoś nie udało ci się znaleźć? 

Tutaj masz fajne miejscówki ze smacznym jedzeniem - https://warszawadzis.pl/brunch-warszawa/ 


elaimaz




Skąd: Białystok
Dołączyła: 16.04.2025
Posty: 2


Cześć! 

Świetne pytanie — coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co znajduje się w jedzeniu, i słusznie!

Co to są „E-składniki”?

To dodatki do żywności, które mają konkretne funkcje: poprawiają smak, kolor, trwałość, konsystencję itp. Litera „E” oznacza, że dany składnik został zatwierdzony do stosowania w Unii Europejskiej, a numer to jego unikalny identyfikator.

Przykłady, które podałaś:
  • E621glutaminian sodu
    To wzmacniacz smaku, często używany w zupkach instant, przyprawach i daniach typu fast food. W dużych ilościach może powodować tzw. „syndrom chińskiej restauracji” (ból głowy, uczucie osłabienia), choć u większości ludzi nie wywołuje efektów ubocznych.

  • E951aspartam
    To słodzik, kilkaset razy słodszy od cukru, używany w napojach „light” i „zero”. Bezpieczny dla większości osób, ale osoby z fenyloketonurią (PKU) muszą go unikać.

 

Czy to zdrowe?

Nie wszystko, co ma „E”, jest złe! Przykłady naturalnych dodatków:

  • E300 – witamina C

  • E160a – beta-karoten (prowitamina A)

  • E100 – kurkumina (z przyprawy kurkuma)

Ale są też dodatki, które warto ograniczyć, np.:

  • sztuczne barwniki (niektóre mogą wpływać na zachowanie u dzieci),

  • konserwanty w nadmiarze (np. azotyny w wędlinach),

  • wzmacniacze smaku, które mogą „uzależniać” nasze kubki smakowe.

Jak się orientować?
  • Im krótszy i bardziej naturalny skład – tym lepiej.

  • Jeśli na etykiecie widzisz całą „tablicę Mendelejewa” – warto się zastanowić, czy to na pewno zdrowy wybór.

Ja bardzo często korzystam z aplikacji Zdrowe Zakupy lub Yuka, one szybko pokazują które składniki są dobre a których unikać. 

GDaria




Skąd: Szczecin
Dołączyła: 08.05.2018
Posty: 23


Czasem jest tak, że niektóre z tych składników oznaczanych jako "E..." odstraszają a tak na prawdę oznaczają substancje, które nie są w żaden sposób szkodliwe dla organizmu. Tak, jest sporo miejsc w internecie gdzie można znaleźć objaśnienia poszczególnych symboli. W razie wątpliwości łatwo jest sprawdzić czy się nie przejmować jakimś E czy lepiej eliminować go ze swojej diety.

KasiaNN




Dołączył: 14.05.2025
Posty: 30


są fajne apki do sprawdzania składków produktów

Przy okazji dopytam jeszcze o to - https://www.swiatchoinek.com/choinki-sztuczne-68/ Jak widzicie ten temat?