Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


«   | 1 | 2 |  

powrót

Duży poziom wapnia a jednak osteoporoza

Piggy




Dołączyła: 22.11.2009
Posty: 8

Moja znajoma zrobiła sobie niedawno analizę pierwiastkową włosa. Wyszło trochę nonsensownie, bo poziom wapnia + 121% normy, poziom magnezu - 5% normy, poziom fosforu + 118% normy, a jednak cierpi na osteoporozę. Dodam, że badanie odbywa się z włosa, a taka metoda uznawana jest na najdokładniejszą metodę oznaczania. Znajoma wypełnia też zalecenia odnośnie żywienia, a więc dużo nabiału, ale niestety efektu nie widać. Jak to jest z tym wapniem ? Może cos tam jest jeszcze ważne w gospodarce wapniowej.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Specem nie jestem, więc kieruję się teraz tylko i wyłącznie źródłami internetowymi. :)
Osteoporoza to nie tylko ilość wapnia czy fosforu.

"Proces uwapnienia kości zależy od stężenia jonów wapnia w płynie pozakomórkowym tkanki kostnej i optymalnych ilości magnezu, fluoru, cynku i fosforu, które współdziałają w tworzeniu tkanki kostnej. Proces tworzenia tkanki kostnej przebiega prawidłowo jeżeli stosunek wapnia do fosforu wynosi 1:1. Jeżeli wapnia jest mniej to powoduje to nadczynność gruczołów tarczycy, zwiększone wydzielanie kalcytoniny, jednego z hormonów, który stymuluje procesy kościogubne. [...]

U człowieka zdrowego, bez niedoborów wapnia jedynie od 20% do 30% wapnia znajdującego się w pożywieniu ulega wchłanianiu. [..] Duża podaż wapnia w pokarmach tylko nieznacznie zwiększa jego przyswajanie. Powodem tego jest istnienie bariery jelitowej regulującej ilość przyswajanego wapnia. Wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym wspomaga witamina D, mleczany i cytryniany. Utrudniają wchłanianie związki glinu, fosforany (dodawane są do wielu produktów i napojów gazowanych), nadmiar magnezu i potasu oraz stront.
Wapń znajdujący się w warzywach jest słabo przyswajany, ponieważ zawierają one błonnik i kwas szczawiowy. Słabym źródłem wapnia są również produkty zbożowe, w których jest dużo fosforu w postaci kwasu fitynowego, tworzącego z wapniem nieprzyswajalne związki. Określenie optymalnych norm podaży wapnia w diecie jest trudne z powodu braku praktycznych możliwości ustalenia stopnia jego przyswajania w indywidualnym przypadku. [...] Najlepszym źródłem wapnia są, odtłuszczone mleko, jogurt i półtłusty ser gdyż obecna w tych produktach laktoza wzmaga wchłanianie wapnia. Również, dużą ilość wapnia zawierają ryby a zwłaszcza ryby w konserwach zjadane z ośćmi." (http://portalwiedzy.onet.pl/92959,,,,wapn,haslo.html)

Tak więc pomimo wysokich poziomów pierwiastków wchodzących w skład kości, osteoporoza mogła się pojawić z powodu niewłaściwych stosunków między tymi pierwiastkami.

Piggy




Dołączyła: 22.11.2009
Posty: 8

Hania napisał/a:

Tak więc pomimo wysokich poziomów pierwiastków wchodzących w skład kości, osteoporoza mogła się pojawić z powodu niewłaściwych stosunków między tymi pierwiastkami.


Może i faktycznie. Zawartość cynku - 30 % normy, fluoru niestety nie ma oznaczonego. Jeśli cynku jest poniżej, to znaczy, że ma to wpływ na procesy kościogubne ?

Jeszcze dwa pytanka:
Jakie jest najlepiej przyswajalne źródło cynku ? Wiem, że cynk jest w nasionach, pestkach, strączkowych, ale one przecież mają w sobie kwas fitynowy, który ogranicza wchłanianie.

Jakie są najlepiej przyswajalne źródła fluoru ?

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

"We wchłanianiu wapnia rolę odgrywa również właściwe spożycie magnezu i cynku." (http://www.przychodnia.pl/osteoporoza/index1.php3?s=3&d=15&t=1)

"Cynk, który nie bierze bezpośrednio udziału w budowie kości odgrywa istotną rolę w wydzielaniu niektórych czynników wzrostowych dla kości." (http://mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=554)

Więc najwyraźniej tak, niedobór cynku również może mieć na to wpływ. Aby to potwierdzić, należałoby po prostu wyrównać poziom cynku. Jeśli proces wciąż by występował, przyczyna leżałaby w czym innym.

"Związki fitynowe obniżają przyswajalność cynku prawdopodobnie poprzez zmniejszenie rozpuszczalności jego związków, w wyniku czego zostaje zaburzony transport cynku przez błonę śluzową jelita. Innymi substancjami, które mogą ograniczać przyswajanie i wykorzystanie cynku w organizmie są:
żelazo (głównie nieorganiczne), miedź, wapń, metale ciężkie - kadm i ołów, fosforany taniny, błonnik, kwas oksalinowy, hemaglutyniny. [...] Cynk w znaczących ilościach znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest znacznie utrudnione ze względu na obecność dużej ilości fitynianów znajdujących się w łuskach zbożowych." (http://www.sfd.pl/Cynk-informacje,_zapotrzebowanie_i_zastosowanie-t287675.html)

"Do dobrego wchłaniania potrzebny jest odpowiedni poziom kwasu żołądkowego. Przy niedokwasocie przyswajanie cynku jest upośledzone. [...]
Średnio zawartość cynku w produktach spożywczych jest następująca; w 100 gramach ostryg wędzonych – 120 miligramów cynku, ostryg surowych bez muszli – 90 miligramów, w 100 gramach mięsa duszonego, wątroby gotowanej – 10 miligramów cynku, w 100 gramów indyka, mąki razowej, chlebie razowym, w owsiance, żółtkach jaj – 8 miligramów cynku, w 100 gramach nasion słonecznika, dyni, kiełków pszenicy – 10 miligramów, w 100 gramach jogurtu – 0,6 miligrama cynku, w 100 gramach jarzyn i owoców – od 0,8 do 0,0 miligrama cynku." (http://portalwiedzy.onet.pl/92725,,,,cynk,haslo.html)

Co do fluoru:
"Fluor - występowanie - herbata, ryby morskie, woda pitna; funkcje - wzmacnia szkliwo, wchodzi w skład kości; niedobór - próchnica. Najlepiej przyswajalny z wodą"
(http://sciaga.nauka.pl/index.php/id=index/dept=54/cath=221/sc_id=13333/title=Uklad_pokarmowy)

"Organizm przyswaja fluor głównie z wodą pitną, ale zawarty w niej poziom jest często niewystarczający. Dlatego na całym świecie fluorkuje się wodę, dodając do niej fluorokrzemian sodu Na2SiF6 lub fluorek sodu NaF. W Polsce robi się to tylko w kilkunastu miastach wojewódzkich."
(http://www.sciaga.pl/tekst/4381-5-fluor_ogolna_charakterystyka)

" Dzienny zalecany poziom bezpiecznego spożycia fluoru wynosi dla dorosłego człowieka 1,5-4,0 mg na osobę.
W produktach spożywczych fluor jest dosyć rozpowszechniony. W mleku i w warzywach występuje w małych ilościach, ok. 0,02 mg w 100 g. Większe ilości fluoru zawierają ryby morskie (ok. 0,7 mg w 100 g) i herbata. Jedna filiżanka herbaty może dostarczyć około 0,1 mg fluoru. Jednak głównym źródłem fluoru jest woda do picia."
(http://kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_mineral.html#fluor)

"Fluorki doskonale wchłaniają się w przewodzie pokarmowym. Jednak pewne pokarmy lub leki zawierające jony wapnia, magnezu i glinu mogą utrudniać przyswajanie fluorków. Dlatego preparatów fluoru nie podajemy razem z mlekiem i przetworami mlecznymi lub lekami zobojętniającymi tzw. na zgagę."
(http://www.doz.pl/czytelnia/a15-Fluor_-_w_trosce_o_zeby)

Nadmiar fluoru jest szkodliwy i należy uważać by go nie przedawkować.

ekofan




Skąd: Kraków
Dołączył: 05.11.2009
Posty: 28

Hania napisał/a:

"Cynk, który nie bierze bezpośrednio udziału w budowie kości odgrywa istotną rolę w wydzielaniu niektórych czynników wzrostowych dla kości." (http://mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=554)


Niedobory cynku są odpowiedzialne za spowolnienie procesów wzrostu u dzieci, nie mówiąc już o wpływie na osteoporozę. Ciężko jest spożywać zalecaną dawkę dzienną cynku, ze względu na obecność w bogatych źrodłach cynku pochodzenia roślinnego kwasu fitynowego. Dlatego najlepiej cynk dostarczać z ostrygami, żółtkami jaj i wątróbką.

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Hania napisał/a:

"Proces uwapnienia kości zależy od stężenia jonów wapnia w płynie pozakomórkowym tkanki kostnej i optymalnych ilości magnezu, fluoru, cynku i fosforu, które współdziałają w tworzeniu tkanki kostnej. Proces tworzenia tkanki kostnej przebiega prawidłowo jeżeli stosunek wapnia do fosforu wynosi 1:1. Jeżeli wapnia jest mniej to powoduje to nadczynność gruczołów tarczycy, zwiększone wydzielanie kalcytoniny, jednego z hormonów, który stymuluje procesy kościogubne. [...]


Zgadza się one wpływają bezpośrednio. Istnieje jednak czynnik pośredni, bez którego można jeść "kilogramami" wspomniane minerały, a i tak nie wpłynie się na prawidłowy stan kości.
Kobiety starsze często cierpią na osteoporozę. Zaczyna się wtedy, gdy organizm nie jest w stanie kontrolować poziomu wapnia. Jony wapnia, wymywane są przez krew , nie są zastępowane przez nowe, przyjęte z pokarmem. Kości zaczynają tracić wapń , stają się słabsze i łatwiej się łamią. Towarzyszy temu ból, powodujący trudności w poruszaniu się. Związki chemiczne zwane hormonami, decydują o prawidłowym funkcjonowaniu komórek kostnych i zachowaniu kości w dobrej kondycji. Hormon zwany estrogenem zapewnia właściwy poziom wapnia w kościach. Przy obniżeniu poziomu estrogenu, a dzieje się to około 50 roku życia kości stają się kruche. Na podwyższenie poziomu wpływa w największym stopniu pierwiastek bor.
O borze, jako mikroelemencie ważnym w profilaktyce osteoporozy mówi się od niedawna. Jego niedobór może upośledzać przemiany wapnia, czyniąc kości bardziej kruchymi i łamliwymi. Najnowsze badania wykazują, że bor bardzo aktywnie podnosi poziom estrogenów i innych substancji, które zapobiegają utracie wapnia i demineralizacji kości. Głównym źródłem boru są orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód naturalny, migdały, rodzynki, figi, suszone śliwki.

Ważnym elementem w zachowaniu odpowiedniego poziomu estrogenu dieta bogatosojowa.
Ziarna soi i jej przetwory zawierają estrogeny roślinne podobne do naturalnych hormonów ludzkich

Oprócz wspomnianych minerałów mających wpływ pośredni lub bezpośredni - a więc wapń, magnez, fluor, cynk, fosfor i bor ważne są również witamina D, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe i bardzo istotny Mangan. Mangan, podobnie jak bor, bierze udział w metabolizmie kości. U zwierząt z niedoborem manganu stwierdza się ciężką osteoporozę i uważa się, iż to samo może mieć miejsce u ludzi. Dotychczasowe badania potwierdzają, że kobiety z osteoporozą mają o około 1/3 mniej manganu niż zdrowe. Po podaniu im manganu, wchłaniały go dwukrotnie więcej niż normalnie, co świadczy o dużym zapotrzebowaniu na ten związek u osób z osteoporozą. Dobrym źródłem manganu są płatki owsiane, orzechy, przetwory zbożowe, fasola, szpinak. W mniejszym stopniu na kondycję kości ma wpływ witamina K, kwas foliowy, witamina B6, witamina C i potas.

Piggy - analiza pierwiastkowa powinna zawierać bor. Sprawdź jego zawartość i daj znać.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

Mniemam, że osoba o której mowa nie jest starsza ;)
więc nie sądzę aby powodem były hormony. Owszem, po menopauzie jest większy problem z przyswajaniem.
Więc jeśli osoba z osteoporozą jest młoda, nie powinna mieć problemów z estrogenem, a wówczas na nic zda się badanie poziomu boru...

Piggy




Dołączyła: 22.11.2009
Posty: 8

Hania napisał/a:

Mniemam, że osoba o której mowa nie jest starsza


49 lat.


Chyba bingo ! Poziom boru - 47% normy a manganu - 76% !!! Należy więc zacząć właśnie od uzupełniania poziomu boru i manganu. Dziękuję wszystkim za szybką pomoc.

alpha




Dołączyła: 19.01.2010
Posty: 107

No proszę, teraz żałuję że wcześniej nie spytałam o wiek :)
bardzo się cieszę, że udało się rozwiać wątpliwości. :)

queensaba




Skąd: Włocławek
Dołączyła: 18.09.2009
Posty: 26

Przepisy: 33


Znalazłam w internecie (niestety po angielsku) źródła w żywności

boru
manganu


Dodatkowo polecam zapoznać się z tematem skorupek jaj


«   | 1 | 2 |