Wiem że błonnik świetnie wpływa na organizm i pomaga schudnąć, ale "męczy" mnie pytanie czy lepszy jest dla naszych organizmów błonnik z pożywienia czy też z suplementów diety, a może nie ma znaczenia źródło ?
Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Lepszy błonnik z pożywienia czy suplementów ?
|
|
Moim zdaniem zawsze lepiej jeść to co naturalne. Odkąd zaczęłam jeść otręby moja perystaltyka wróciła do normy, ale też nie należy przesadzać bo może to zadziałać w drugą stronę
.

edd
cytat:
Moim zdaniem zawsze lepiej jeść to co naturalne
Zgadzam się z tym twierdzeniem całkowicie. Przyjmowanie suplementów "monotematycznych" jest nie do końca poznanym zjawiskiem. Być może również dla błonnika ważna jest też obecność w pożywieniu nie poznanych jeszcze przez nas "towarzyszy broni". W suplementach raczej ich nie ma.
ja myśle żę najlepiej jeść błonnik w suplementach ale i również naturalny. a w odchudzaniu moge pomóc. sama schudłam 6 cm w obwodach przez 3 tygodnie



A ja jestem za naturalnym błonnikiem
duzo mi pomógł-zajadam sie suszonymi daktylami
a także musli zbożowym



Każdy błonnik jest naturalny. Nie ma syntetycznych błonników...
Ten sprzedawany jako suplement też jest uzyskiwany w procesie sproszkowania ziaren, pestek itd, które błonnika zawierają sporo.
Kwestia wyżej wspomnianej synergii. Być może błonnik do prawidłowego działania potrzebuje szeregu innych składników, które dostarczane są wraz z błonnikiem w zwykłej żywności (np. daktylach)
Ten sprzedawany jako suplement też jest uzyskiwany w procesie sproszkowania ziaren, pestek itd, które błonnika zawierają sporo.
Kwestia wyżej wspomnianej synergii. Być może błonnik do prawidłowego działania potrzebuje szeregu innych składników, które dostarczane są wraz z błonnikiem w zwykłej żywności (np. daktylach)
Jesteś tym co jesz. Jestem wisienka ;)
Błonnik to te części roślin których organizm nie trawi i w niewiele zmienionej postaci je wydala . Działanie jego można porównać do szczotki , która wymiata z przewodu pokarmowego zalegające , zbędne resztki pokarmu ( jest to błonnik nierozpuszczalny -znajdujący się w otrębach , płatkach , fasoli i innych warzywach ) oraz pobudza do pracy jelita i przyspiesza przemieszczanie się pokarmu w ukladzie trawiennym ( to błonnik rozpuszczalny - są to pektyny i żywice ). Jest więc niezbędny w naszej diecie .
Zdecydowanie wolę ten naturalny - suszony z jogurtem czy koktajlem mlecznym. Jakoś nie mam przekonania do tabletek.
Uważam, że błonnik nie jest składnikiem żywności który rzadko występuje w żywności, więc przy dobrym (zdrowym) odżywianiu nie powinno go zabraknąć, nie mam więc przekonania do potrzeby dodatkowej suplementacji w postaci stosowania tabletek, jeśli już to otręby.
Zgadzam się. Błonnik mamy w tylu produktach, że zupełnie zbędne jest przyjmowanie go w tabletkach.