NutriAdvicerka napisał/a:
Witamina A, wapń oraz fosfor zwiększają przyswajalność i skuteczność magnezu.
Nie do końca jest to prawda, bo wapń jest konkurentem magnezu w przyswajaniu, Lepiej jest przyjmować magnez bez wapnia a z dodatkiem witaminy B6, która pozwala na zwiększenie przyswajalności (niewydalanie go) i nietworzenie z dostarczanego magnezu kamieni.
Jeśli ktoś ma niedobory i wapnia i magnezu, to najpierw zaleca się przyjmowania czystego magnezu z witaminą B6, a dopiero później wapnia z magnezem w jednym preparacie (najlepsza proporcja wapnia do magnezu - 2:1).
Pozostaje jeszcze kwestia formy chemicznej magnezu, bo na rynku są różne formy i przez to różne skuteczności. Tu posłużę się gotowym artykułem.
Preparaty magnezu mogą mieć formę połączeń nieorganicznych np. chlorki, tlenki, węglany. Najwyżej jednak cenione ze względu na łatwość przyswajania przez organizm są połączenia biopierwiastka z kwasami organicznymi-, tzw. chelaty.
Wchłanianie magnezu odbywa się w jelicie cienkim.
Biopierwiastek - aby dostać się do krwiobiegu i zasilić organizm - musi przeniknąć przez pofałdowaną błonę jelita cienkiego pokrytą bardzo cieniutkimi 0,5-1,5 mm wypustkami zwanymi kosmkami. Komórki kosmków są tak zbudowane, że zewnętrzna strona ich błony (od strony światła jelita) ma ładunek dodatni. Jony magnezu też mają ładunek dodatni. A jak wiemy, jednoimienne ładunki powodują silne odpychanie się, toteż utrudniają biopierwiastkowi przenikanie do wnętrza komórki.
Magnez, aby ominąć barierę elektrostatycznego "odpychania" ścianek jelita znajduje substancję "maskującą" dodatni ładunek i ułatwiającą przenikanie.
W tym celu jony magnezu łączą się z innym związkiem, który nazwijmy umownie "przewoźnikiem", czyli takim, który stosunkowo łatwo przenika przez błonę komórkową jelita. Taki związek powinien mieć ważną cechę - zdolność zobojętnienia dodatniego ładuneku elektryczny magnezu. Udowodniono, że rolę tę dobrze pełnią niektóre słabe kwasy organiczne - mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy - związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Asparaginiany metali, w tym magnezu powstają w jelicie cienkim w wyniku reakcji kwasu aspaginowego z jonami magnezu (które powstały z rozpadu chlorków, węglanów, itp. w środowisku wodnym jelita). Warunkiem jest znaczna kwasowość środowiska jelita i zasobność w diecie białek zwierzęcych - podstawowego źródła aminokwasów w czasie wchłaniania magnezu i innych jonów metali. Ponadto wchłanianiu sprzyjają: witamina B6 i D, tłuszcze nienasycone, obecność sodu, itd. Jednak nawet wówczas przyswajalność cennego dla zdrowia biopierwiastka jest stosunkowo nieduża.
Na pytanie, jak zwiększyć przyswajalność magnezu - odpowiedź jest prosta
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu. Jest to możliwe, bowiem asparaginiany są związkami stosunkowo trwałymi. Nie ulegają rozpadowi nawet w bardzo kwaśnym soku żołądkowym. I co najważniejsze - błony kosmków jelitowych nie stanowią przeszkody utrudniającej wchłanianie, tak jak innym solom magnezu.
W połączeniu z kwasem asparaginowym magnez zostaje łatwo wchłonięty do organizmu i w tym związku jest transportowany we krwi do wielu komórek "docelowych".
Dopiero w narządach i tkankach docelowych biopierwiastek jest odłączany i użyty w określonych, specyficznych dla danej komórki procesach przemiany materii. A przypomnijmy, że ten szczególny biopierwiastek jest niezbędny dla prawidłowego działania około 300 enzymów, specyficznych białek, bez których odpowiedniej ilości i jakości przemiana materii uległaby poważnym zaburzeniom.
oprac. mgr Edward Ozga Michalski
Drobna nieścisłość
Udowodniono, że rolę tę najlepiej pełnią niektóre słabe kwasy organiczne - mlekowy, cytrynowy. Najlepiej zaś aminokwasy - związki organiczne powstające m.in. w wyniku trawienia białek w jelicie.
Chodzilo o to, ze slabe kwasy organiczne sa generalnie dobrymi transporterami, a aminokwasy najlepszymi.
Stwierdzono, że najłatwiej wchłaniane są przez błonę komórkową jelita tzw. uwodnione chelaty metali z kwasem asparaginowym.
Magnez najlepiej jest dostarczyć organizmowi w postaci gotowego dobrze przyswajalnego asparaginianu magnezu.
Z innego zrodla wiem, ze podanie magnezu w postaci chelatu zwieksza wchlaniania od 2 do 10 razy. Skoro najlepsza przyswajalnosc maja hydroasparaginiany to prosty wniosek, ze magnez z filomagu ( 4 wodny asparaginian tegoz pierwiastka ) wspomagany witaminka B6 wchlania sie pi razy oko 10 razy szybciej niz jakis tam tlenek magnezu i pewnie ze 2-3 razy szybciej niz taki mleczan.