Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.12.2021 Imieniny: Mikołaja i Emiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Forum dyskusyjne

Forum - Składniki żywności


«   | 1 | 2 | 3 |  

powrót

Witaminy w kiełkach

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Generalnie zainspirował mnie wątek " Niedobory witamin i minerałów a różne choroby i dolegliwości" bowiem jasno wskazuje się w nim kierunek, który jest mi bliski. Jeśli nasz organizm ma wszystkie potrzebne składniki odżywcze, w tym i witaminy, doskonale sam sobie radzi z większością problemów, bowiem zdolności regeneracyjne organizmu ludzkiego są ogromne.

Niestety coraz częściej ludzie sięgają po syntetyczne pomoce bez uwzględnienia faktu, że nasz organizm zdecydowanie lepiej przyswaja i reaguje na naturalne witaminy czy minerały, a te zaś możemy hodować często sami przy niewielkim nakładzie czasu, środków czy wreszcie finansów.

Polecam zatem zapoznanie się z tematem do którego się odniosłam a poniżej wkleję to co zdążyłam już napisać co do zawartości poszczególnych witamin w kiełkach i jednocześnie polecam serdecznie włączyć kiełki do codziennej diety :)


Witamina C (kwas askorbinowy) - powszechnie uważa się, że jest to nieliczna witamina której nie da się przedawkować. Nadmiary usuwane są z moczem, jednak w przypadku syntetycznego odpowiednika dawki dopuszczalne dla bezpiecznego usuwania nadmiaru są zdecydowanie niższe niż w przypadku pochodzenia naturalnego. W praktyce oznacza to, że możemy kilkakrotnie więcej witaminy C spożyć na przykład w aronii niż produktu syntetycznego.

W przypadku kiełków witamina ta występuje niemal we wszystkich, zatem trudno tutaj wymieniać szczegółowo. Wyjątkiem są kiełki żyta, jęczmienia i fasoli adzuki (tutaj nie ma zawartości witaminy C) za to wybitnym jej źródłem są kiełki rzodkiewki, brokuła, gorczycy, cebuli, rzeżuchy oraz kapusty, szczególnie zaś kapusty czerwonej.

Na polepszenie wchłaniania wpływają: witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk

Vitalia PL
pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B1 (tiamina) - powszechnie uważa się, że podstawowymi źródłami tej witaminy są wątroba, serce oraz mięso. Jednocześnie poniższa tabelka wskazuje, że powszechne przekonanie niewiele ma wspólnego z faktami:

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu
[mg]
Drożdże 4,1
Pestki słonecznika 1,95
Kiełki pszenicy 1,76
Groch - suche nasiona 0,77
Orzechy pistacjowe 0,74
Fasola - suche nasiona 0,67
Szynka wieprzowa 0,68
Kasza gryczana 0,58
Mąka pełnoziarnista 0,54
Orzechy laskowe 0,43
Ryż naturalny - brązowy 0,40
Groszek 0,28
Wątroba 0,26

W przypadku kiełków tiamina występuje właściwie we wszystkich nasionach. Wyjątkiem są kiełki buraka oraz jęczmienia. Natomiast spore jej ilości znajdziemy w kiełkach pszenicy, fasoli adzuki, ciecierzycy i jęczmienia zaś wybitnym jej źródłem są kiełki słonecznika, bowiem w kiełkach znajduje się więcej tiaminy niż w samej pestce.

Na polepszenie wchłaniania wpływają: inne witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, mangan, magnez

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B2 (ryboflawina) - jest również powszechnie uznawana za witaminę pochodzącą głównie z pożywienie zwierzęcego, jednak nie jest to zasadą. Co prawda w czołówce źródeł dla tej witaminy są łosoś oraz wątroba wieprzowa, jednak również są to migdały czy grzyby zaś numerem 1 są zdecydowanie drożdże. Istotnym jest to, że mimo stosunkowo niewielkich dawek dziennych, łatwo o niedobory tej witaminy spowodowane spożywaniem alkoholu lub przyjmowaniem tabletek antykoncepcyjnych. Zatem nie tyle powinniśmy się martwić o jej dostarczanie co o jej nie zniszczenie. Szczególnie, że ot ona odpowiada za nasz wzrok, błony śluzowe czy ogólna kondycję.

W przypadku kiełków znaleźć ją można niemal wszędzie. Co prawda znów burak jest tu wyjątkiem, ale za to w kiełkach ciecierzycy, jęczmienia, słonecznika czy kozieradki jest jej naprawdę sporo. Tylko przypominam - zbyt wysoka temperatura (choćby odleżenie na słońcu ot tak) potrafi zniszczyć koło 50% tej witaminy.

Na polepszenie wchłaniania wpływają: witamina B1, witamina B3, witamina B6, witamina C, fosfor, błonnik, selen

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B3 (niacyna) - Z jednej strony szeroko dostępna i jeszcze dodawana do żywności ale z drugiej strony, kiedy patrzeć na ilość chorób związanych z zaburzeniami regulacji cukru we krwi oraz na wszechobecność kłopotów z cholesterolem to trudno uwierzyć iż jest aż tak dostępna. Wystarczy jednak zobaczyć co wpływa na niedobory tej witaminy i już wiadomo dlaczego, pomimo wysokiej dostępności tak wiele osób ma kłopoty z jej odpowiednim poziomem:
alkohol, tabletki nasenne, antybiotyki, środki antykoncepcyjne, kawa, herbata, cukier, azotan sodu
To są wszystko substancje zdecydowanie za często obecna w życiu współczesnego człowieka.

W przypadku kiełków niacyny nie znajdziemy w kiełkach soczewicy i rzeżuchy, natomiast kiełki jęczmienia, żyta, pszenicy, fasoli adzuki i nade wszystko słonecznika stanowią doskonałe jej źródło.

Na polepszenie wchłaniania wpływają: kompleks witamin B, fosfor, chrom

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B5 (kwas pantotenowy) - nazywana kwasem pantotenowym w rzeczywistości jest mieszaniną różnych związków w którym ów kwas jest częścią składową. Jest bardzo popularna i wszechobecna (na co sama nazwa już wskazuje - "pan" oznacza wszech). Podobnie jednak jak z poprzednimi witaminami z grupy B, większym problemem są zagrożenia dla jej zniszczenia w organizmie nic sam niedobór z racji nieodpowiednich jej ilości. Zatem ograniczenie używek zdecydowanie lepiej wpłynie na organizm niż zwiększanie spożycia danego produktu.

W przypadku kiełków znaleźć ja można w: lucernie, brokułach, adzuki, mung, kapuście, koniczynie, kozieradce, pszenicy, soczewicy.

na polepszenie wchłaniania wpływają: kompleks witamin B oraz kwas para-aminobenzoesowy

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B6 - Zalecenia ilościowe dla tej witaminy znów nie są wysokie, ale podobnie jak z innymi z grupy B są one bardzo wrażliwe. Jako środek negatywny dla niej tutaj dochodzi tez nadmiar białka, o co nie jest trudno we współczesnej diecie, która najczęściej przekracza zalecane ilości.

W kiełkach ilości wahają się pomiędzy 0.2 a 0.3 mg na 100g produktu jadalnego. Zdecydowanie większe jej ilości można znaleźć w kiełkach pszenicy (0,7 mg) oraz słonecznika (1,3 mg). Zważywszy na to, że dzienna maksymalna zalecana dawna to 2 mg na dzień (dotyczy to kobiet karmiących) zaś dla dorosłego dawka waha się w granicach 1,2 a 1,7 znów większym zagrożeniem jest zniszczenie tej witaminy niż jej niedobory. Oczywiście dotyczy to osób o różnorodnej diecie :)

Witamina B6 nie występuje w kiełkach lucerny i fasoli adzuki

Na polepszenie wchłaniania wpływają: witamina B1, witamina B2, witamina B5, witamina H, witamina C, magnez, cynk

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B7 (biotyna, witamina H) – Witamina syntetyzowana przez florę bakteryjną naszego organizmu zatem niezwykle rzadko dochodzi do jej niedoborów, a już szczególnie rzadko są one pod wpływem niedoboru pokarmowego. Najczęstszą przyczyną braków są antybiotyki, bowiem wyniszczając florę bakteryjną ograniczają nam możliwość syntetyzowania jej.

W kiełkach jest bardzo popularna ale zdecydowanie można polecić kiełki owsa, soi czy słonecznika.

Na polepszenie wchłaniania wpływają: kompleks witamin z grupy B, magnez, mangan.

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Witamina B9/B11 (kwas foliowy) – bardzo ważna witamina i wie o tym każda mama. Niestety o jej wadze to chyba tylko przez okres ciąży się pamięta, a przecież od niej zależy między innymi nasz nastrój. Niedobory kwasu foliowego powodują między innymi tak powszechną we współczesnym świecie depresję, zaburzenia koncentracji czy poczucie niepokoju.

Zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta wraz z wiekiem. Jak dzieci do 4 roku życia potrzebują 150 μg, od 4 do 8 roku życia 200, od 9 do 13 roku życia 300 tak dorośli potrzebuję już 400 μg na dzień. U ciężarnych zapotrzebowanie wzrasta do 600 μg na dzień, szczególnie w pierwszym trymestrze, zaś mamy karmiące mają zapotrzebowanie na 500 μg dziennie.

Przeglądając informacje o zawartościach kwasu foliowego najczęściej wskazuje się kiełki pszenicy jako główne ich źródło (350 μg w 100 g produktu jadalnego) jednak zdecydowanie można wskazać zdecydowanie lepsze źródła.
Kiełki fasoli adzuki 622 μg
Kiełki ciecierzycy 557 μg

Dalej warto zaprzyjaźnić się z kiełkami słonecznika, buraka czy lucerny.

Na polepszenie wchłaniania wpływają: kompleks witamin B, kwas para-aminobenzoesowy (PABA), witamina B12, witamina C

I na koniec jeszcze jedna uwaga – w przypadku kiełków które jemy na surowo najczęściej kwestia ta nie występuje, ale w przypadku innego pokarmu warto pamiętać, że to witamina która bardzo dobrze się rozpuszcza i nawet 90% zawartości może przeniknąć do wody podczas procesu gotowania.

pao




Dołączyła: 02.09.2010
Posty: 81

Zatem to tyle z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jeszcze jest B12 ale tutaj szykuję informacje o analogach tej witaminy, no i w kiełkach jej nie ma (choć niektóre źródła podają, że można ja znaleźć w kiełkach lucerny, jednak jest to informacja nieprawdziwa :) )

przez kolejne dni będę powyższe informacje wrzucać na bloga: www.wiedza.kielki.net a jak już się ukażą, to napiszę jeszcze o analogach B12 a potem o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach.

Kruszynka




Skąd: Zamość
Dołączyła: 22.01.2010
Posty: 55

Przepisy: 21


Bardzo ciekawe wypracowanie Aniołku :up:. Dzięki za fachowe przybliżenie tematu.
The Truth Is Out There

«   | 1 | 2 | 3 |