Wszystko jest nam potrzebne, no chyba że chcemy niepotrzebnie męczyć organizm. To, że może sobie zsyntetyzować glukozę z tłuszczu nie oznacza, iż węglowodany nie są potrzebne. Tylko spożywając węglowodany możemy spożyć również dawkę zdrowego błonnika, ponadto są doskonałym źródłem energii - a przecież nie chodzi tu o to by zabierać organizmowi energię bo ktoś powiedział że węglowodany są niezdrowe albo z powodu chęci schudnięcia. Schudnąć da się również na zbilansowanej diecie. Poza tym białka i tłuszcze które mogą być zmienione w glukozę, są też potrzebne do innych procesów - na przykład budowanie mięśni przez białka czy też ochrona naszych narządów wewnętrznych i termoregulacja poprzez odkładanie tkanki tłuszczowej. Więc nie warto na przykład pozbywać się mięśni by tylko zaopatrzyć organizm w glukozę.

Mowa była o tym, że w diecie należy unikać cukrów prostych - padło pytanie dlaczego, przecież mózg zasila glukoza - odpowiedź moja iż glukozę można zsyntetyzować z innych związków, lecz w diecie owej unikając cukrów prostych wskazane jest spożycie węglowodanów złożonych, z których mózg i tak otrzyma glukozę, zaś mój komentarz był po prostu ciekawostką, nie wskazaniem do eliminacji jakiejkolwiek grupy składników odżywczych.
Jestem całkowicie za równowagą w odżywianiu (i nie tylko), najważniejsza jest ta harmonia. W jakiejkolwiek diecie (ewentualnie poza stanami chorobowymi) nie powinno się eliminować żadnej grupy składników odżywczych ponieważ na stan homeostazy - czyli równowagi - w naszym organizmie ma wpływ równowaga w naszym życiu - jemy za dużo lub za mało czegoś, równowaga jest zaburzona, za mało lub za dużo się ruszamy - również. Więc nie należy rezygnować ani z węglowodanów, ani z białek, ani z tłuszczy.