Dalszą część Artykułu znajdziesz tutaj.
Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Czy Słowiański żeń-szeń ma pozytywne właściwości dla zdrowia?
Dalszą część Artykułu znajdziesz tutaj.
|
|
Wpływa na poprawienie stanu zdrowia całego organizmu. Chrzan wspomaga układ trawienny, pobudza apetyt, pozytywnie wpływa na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Łagodzi również bóle reumatyczne. Warto wiedzieć, że chrzan rozrzedza również krew i skutecznie obniża zły cholesterol.
Jest bombą witaminową. Jego korzeń obfituje w witaminy: A, B, B1, B2, C, E, a także wiele składników mineralnych, wśród których znajduje się potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, sód, cynk, siarka, jod oraz chlor. W chrzanie ilość witaminy C przewyższa tę, która znajduje się w cytrynach i pomarańczach!
Tylko w jaki sposób stosować chrzan, aby nie brakowało go w naszej diecie, by dostarczyć do organizmu w odpowiedniej ilości, w smacznej postaci? Oczywiście mowa najbardziej naturalnej wersji, czyli o korzeniu.