Witam serdecznie, od jakiegoś miesiąca na moim talerzu nie gości już pieczywo (i w ogólnym rozrachunku wyszło mi to na dobre). Nie mam jeszcze idealnie zbilansowanej diety, choć cały czas nad nią pracuję i w związku z powyższym prawdopodobnie zabrakło mi witamin z grupy B (zajady, sucha skóra, zmęczenie). Chciałbym się Państwa doradzić jakimi innymi produktami mógłbym uzupełnić te niedobory wynikłe prawdopodobnie w związku z wykluczeniem pieczywa. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Forum dyskusyjne
Forum - Składniki żywności
powrót
Czym zastapic skladniki zawarte w pieczywie po wyeliminowaniu go z diety
|
|
Zwykłe powszechnie dostępne pieczywo to niestety nie uzupełni Ci poziomu witamin z grupy B, aby uzupełnić to trzeba wziąć dobry suplement i jednocześnie wprowadzić do diety produkty bogate w witaminy z grupy B, czyli orzechy, migdały, warzywa, kasze (jaglana, gryczana niepalona), spirulinę, podroby zwierzęce, dobrej jakości pasztety, jajka z wolnego chowu, jeśli pieczywo to na zakwasie z mąk grubomielonych, bogate w witaminę B2 (na zajady) są też ryby typu: makrela, łosoś, śledź.
Ja również suplementuje głównie witaminę B, a pieczywa nie jem już od kilku lat (wiadomo, czasami się zdarzy, ale bardzo rzadko) i 0 problemów.
hardcorowo