Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 sztuka dużej cebuli
2-3 sztuki łącznie papryki zielonej i czerwonej
starty żółty ser, wg uznania
1 słoik salsy pomidorowej
1 opakowanie tortilli
marynata, (przepis poniżej)
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajita (przepis poniżej)
Sucha mieszanka do fajita:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kmin, kumin)
Wykonanie:
Składniki suchej mieszanki wymieszać. Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i zamarynować kurczaka wystarczy (ok. 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebulę. Mięso i warzywa połączyć i smażyc ok. 4 minuty. Farsz podawać z ciepłymi tortillami (odgrzać kilka sekund w mikrofalówce). Zawinąć w dowolny kształt, podawać z startym żółtym serem i polać salsą. Smacznego !
500 g piersi z kurczaka
1 sztuka dużej cebuli
2-3 sztuki łącznie papryki zielonej i czerwonej
starty żółty ser, wg uznania
1 słoik salsy pomidorowej
1 opakowanie tortilli
marynata, (przepis poniżej)
Marynata:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki soku z limonki, świeżego
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
2 łyżeczki suchej mieszanki do fajita (przepis poniżej)
Sucha mieszanka do fajita:
4 łyżki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/3 łyżeczki przyprawy chili
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego (kmin, kumin)
Wykonanie:
Składniki suchej mieszanki wymieszać. Składniki marynaty wymieszać, włożyć do niej pokrojone w małe kawałki mięso i zamarynować kurczaka wystarczy (ok. 2 godzin). Wyjąć z marynaty i szybko przyrumienić na patelni albo na grillu. Na osobnej patelni mocno zrumienić paprykę i cebulę. Mięso i warzywa połączyć i smażyc ok. 4 minuty. Farsz podawać z ciepłymi tortillami (odgrzać kilka sekund w mikrofalówce). Zawinąć w dowolny kształt, podawać z startym żółtym serem i polać salsą. Smacznego !