Przepis na zdrową zupę brokułową z grzankami
Składniki:
2 główki brokułów świeżych lub równowartość mrożonych
300 g ugotowanych ziemniaków
300 g cebuli
0.5 l bulionu (np. warzywnego)
100 ml śmietany do zup 18%
25 g masła
Chleb na grzanki
Parmezan
Sól, pieprz, vegeta
Jak przygotować:
1. W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Podduś przez kilka minut, jednak zamiast przykrywać garnek pokrywką, użyj do tego papieru po maśle.
2. Do garnka z ziemniakami wlej bulion i dodaj do tego łodygi brokułów świeżych. Po doprowadzeniu zupy do wrzenia, dodaj różyczki brokułów świeżych lub brokuły mrożone (wrzuć je bez rozmrażania wstępnego) i gotuj przez 1 – 3 min (mrożone 7-10 minut). Po ściągnięciu z gazu dodaj śmietanę i zmiksuj mikserem lub blenderem zupę z brokułami i ziemniakami, aż powstania jednolita konsystencja. Podreguluj smak przyprawami solą, pieprzem i vegetą.
3. Ostatnim punktem będzie przyrządzenie grzanek. Możesz to zrobić w tradycyjny sposób – krojąc chleb na drobne kawałeczki i podgrzać z masłem na patelni. Innym sposobem na przyrządzenie chrupiących grzanek jest pokrojenie chleba w dość grube paski, posmarowanie ich masłem i oprószenie startym parmezanem, a następnie wstawienie do piekarnika, aż chleb się zarumieni, a ser roztopi i przypiecze.
Składniki:
2 główki brokułów świeżych lub równowartość mrożonych
300 g ugotowanych ziemniaków
300 g cebuli
0.5 l bulionu (np. warzywnego)
100 ml śmietany do zup 18%
25 g masła
Chleb na grzanki
Parmezan
Sól, pieprz, vegeta
Jak przygotować:
1. W garnku roztop masło, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Podduś przez kilka minut, jednak zamiast przykrywać garnek pokrywką, użyj do tego papieru po maśle.
2. Do garnka z ziemniakami wlej bulion i dodaj do tego łodygi brokułów świeżych. Po doprowadzeniu zupy do wrzenia, dodaj różyczki brokułów świeżych lub brokuły mrożone (wrzuć je bez rozmrażania wstępnego) i gotuj przez 1 – 3 min (mrożone 7-10 minut). Po ściągnięciu z gazu dodaj śmietanę i zmiksuj mikserem lub blenderem zupę z brokułami i ziemniakami, aż powstania jednolita konsystencja. Podreguluj smak przyprawami solą, pieprzem i vegetą.
3. Ostatnim punktem będzie przyrządzenie grzanek. Możesz to zrobić w tradycyjny sposób – krojąc chleb na drobne kawałeczki i podgrzać z masłem na patelni. Innym sposobem na przyrządzenie chrupiących grzanek jest pokrojenie chleba w dość grube paski, posmarowanie ich masłem i oprószenie startym parmezanem, a następnie wstawienie do piekarnika, aż chleb się zarumieni, a ser roztopi i przypiecze.