Forum dyskusyjne
Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne
powrót
Niskokaloryczny deser

|
|

ja robiłam coś takiego: truskawki, maliny, banan i do tego jogurt naturalny albo kefir. moim zdaniem doskonałe na podwieczorek

kaska85 napisał/a:
podoba mi się ten przepis. ja robiłam coś takiego: truskawki, maliny, banan i do tego jogurt naturalny albo kefir. moim zdaniem doskonałe na podwieczorekJa czytałem, że najlepiej jest jeść owoce do południa więc chyba lepsze będzie to na śniadanie niż podwieczorek.
Składniki:
- bezy 10g
- garść borówek amerykańskich – 50g
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu
- ewentualnie stewia do smaku
Przygotowanie:
Bezy włóż do woreczka i rozkrusz tłuczkiem. Serek wymieszaj ze stewią – nie musisz tego robić, bo deser i tak jest słodki ze względu na bezy i owoce. Na dno pucharka wyłóż połowę borówek amerykańskich, łyżkę serka, połowę rozkruszonych bez i jeszcze raz wszystkie warstwy w tej samej kolejności.
Składniki:
- 150g herbatników
- 800 ml mleka 0,5 % tłuszczu
- 2 budynie w proszku bez cukru o smaku śmietankowym 80g
- stewia do smaku
opcjonalnie dla porcji o wartości kalorycznej 125 kcal:
- 20g gorzkiej czekolady
- 30g cukru najlepiej brzozowego
Przygotowanie:
Budyń przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, używając mniej mleka (800 ml) oraz nie dodając cukru. Masę budyniową dosłodź stewią. Herbatniki wyłóż na dnie okrągłej formy do ciasta o średnicy 20 cm. Wylej na nie połowę budyniu. Przykryj kolejną warstwą herbatników i wylej pozostałą część budyniu. Przykryj resztą herbatników. Poczekaj, aż ciasto wystygnie i wstaw je do lodówki, żeby się schłodziło. Gotowe
Jeżeli chcesz przygotować wersję troszkę bardziej kaloryczną, do budyniu dodaj 2 łyżki cukru brzozowego (30 g), a wierzch ciasta posyp startą gorzką czekoladą.
Ania7 napisał/a:
Wczoraj wrzuciłam do blendera paczkę mrożonych truskawek i dwa zamrożone banany. Okazało się to całkiem dobre, nawet bez cukruMyślę, że na upał to super przepis...chętnie wypróbuję...
Ja namiętnie latem zamiast posiłków piję koktajle z bananów i truskawek zamiast posiłków