kiedy nie mam czasu, to serwuję sobie kielki na patelnię. wystarczy je wrzucić na paletnię i podsmażyc na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. robi się szybko, a są smaczne, zdrowe i pożywne.
polecam wszystkim!
polecam wszystkim!
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865
|
|
Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia Po smażeniu staje się niezdrowa.
a może wydzielić temat o oliwie a tu z keiłkami zostać? ;>
Smażenie to proces gdzie temperatura wzrasta nawet powyżej 180 stopni. Podczas obróbki termicznej następują w tłuszczach podobne reakcje jak podczas jełczenia. Następuje hydroliza, następnie różnego rodzaju przemiany glicerolu. W procesach tych powstaje akroleina. Także niekorzystne jest długie smażenie oraz kilkakrotne przygotowywanie dań na tym samym tłuszczu. Podczas takiej obróbki bowiem, następuje utlenianie i polimeryzacja tłuszczy. Powstają tutaj m.in. nadtlenki, wodoronadtlenki tłuszczu oraz szereg spolimeryzowanych związków o działaniu niekorzystnym na organizm.
Nie należy smażyć na surowych olejach tłoczonych na zimno – nierafinowanych, ponieważ zawierają one dodatki szybko ulegające przemianom, nawet podczas krótkiego domowego smażenia.
A więc najlepiej smażyć na smalcu, ewentualnie na oleju palmowym. Jeśli smażyć na oliwie z oliwie extra vergine to tylko bardzo krótkotrwałe smażenie
Założenia - dieta w gorączce: Stan gorączkowy towarzyszy wielu chorobom. Właściwa dieta jest ważnym elementem terapii, pozwala bowiem na szybszy powrót do zdrowia. Zwykle mamy gorączkę w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na infekcje górnych dróg oddechowych, grypę czy anginę. Także wiosną narażeni jesteśmy na stany gorączkowe.... WIĘCEJ