Składniki: gęś, sól, majeranek, czosnek, 6 pomidorów bez pestek.
Przygotowanie:
1) niezbyt dużą gęś namoczyć na kilka godzin przed pieczeniem, następnie opłukać i osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem i czosnkiem,
2) ułożyć w brytfannie i upiec na mocnym ogniu w piecu często polewając wodą i wytopionym tłuszczem,
3) nadmiar tłuszczu odlać do osobnego naczynia, 6 pomidorów bez pestek udusić w gęstym tłuszczu i polewać nimi gęś, aż się upiecze,
4) przed podaniem podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i oblać przecedzonym tłuszczem.
Przygotowanie:
1) niezbyt dużą gęś namoczyć na kilka godzin przed pieczeniem, następnie opłukać i osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem i czosnkiem,
2) ułożyć w brytfannie i upiec na mocnym ogniu w piecu często polewając wodą i wytopionym tłuszczem,
3) nadmiar tłuszczu odlać do osobnego naczynia, 6 pomidorów bez pestek udusić w gęstym tłuszczu i polewać nimi gęś, aż się upiecze,
4) przed podaniem podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i oblać przecedzonym tłuszczem.