Przepis 1
Składniki:
cebula czerwona 2 szt.
kapusta pekińska 1 szt.
ogórek zielony 3 szt.
oliwki 1 mały słoik.
papryka czerwona 2 szt.
pomidor 40 dag
ser feta 1 szt.
sos winegret 1 szt.
sos włoski lub grecki 1 szt.
Wykonanie:
1. Kapustę pekińską pokroić drobno i przełożyć ją na półmisek, następnie układamy warstwowo pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony ze skórką, paprykę czerwoną.
2. Kroimy w drobne krążki cebulę czerwoną na nią układamy ser feta pokrojony w drobną kostkę i oliwki pokrojone na połówki.
3. Wszystko polewamy sosami (przepis ich przyrządzania znajduje się na opakowaniu)
Przepis 2
Składniki:
sałata lodowa 1 szt.
pieprz mielony szczypta.
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki.
papryka w proszku 1/4 łyżeczki.
woda 3 łyżki stołowe.
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe.
kukurydza (może być konserwowa) 0,5 szklanki.
oliwka zielona 1 garść.
rzodkiewka 1 pęczek.
szczypiorek 1 pęczek.
cebula czerwona 1 szt.
ogórek 1 szt.
ser Feta 300 g.
papryka czerwona 0,5 sztuki
Wykonanie:
1. Pomidora kroimy w "ósemki", ogórka w słupki, szczypiorek drobno siekamy, oliwki i rzodkiewki dzielimy na połówki. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w piórka. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części. Fetę dzielimy na małe sześciany. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Przygotowane składniki układamy warstwami w dużej salaterce. Na spód wykładamy sałatę, na nią pomidory, ogórek, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, kukurydzę i cebulę. Na wierzch wykładamy kawałki fety, posypujemy szczypiorkiem. Składniki rozkładamy w 3-4 warstwach.
3. W między czasie z wody, oleju i przypraw dokładnie rozmieszamy sos. Przed podaniem, sałatkę grecką polewamy przygotowanym sosem.
Jeśli komuś chce się robić własny sos winegret to przepis poniżej:
125 ml oliwy
4 łyżki octu winnego lub cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki białego wytrawnego wina
pół łyżki ostrej musztardy gorczycznej
1 ugotowane na twardo żółtko
sól, pieprz, szczypta cukru
Do miski wkładamy musztardę i żółtko. Dokładnie ucieramy i wlewamy stopniowo oliwę. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i wraz z pozostałymi składnikami stopniowo, ciągle mieszając dokładamy do miski. Doprawiamy do smaku. Powstaje gęsty sos o konsystencji majonezu.
Składniki:
cebula czerwona 2 szt.
kapusta pekińska 1 szt.
ogórek zielony 3 szt.
oliwki 1 mały słoik.
papryka czerwona 2 szt.
pomidor 40 dag
ser feta 1 szt.
sos winegret 1 szt.
sos włoski lub grecki 1 szt.
Wykonanie:
1. Kapustę pekińską pokroić drobno i przełożyć ją na półmisek, następnie układamy warstwowo pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony ze skórką, paprykę czerwoną.
2. Kroimy w drobne krążki cebulę czerwoną na nią układamy ser feta pokrojony w drobną kostkę i oliwki pokrojone na połówki.
3. Wszystko polewamy sosami (przepis ich przyrządzania znajduje się na opakowaniu)
Przepis 2
Składniki:
sałata lodowa 1 szt.
pieprz mielony szczypta.
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki.
papryka w proszku 1/4 łyżeczki.
woda 3 łyżki stołowe.
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe.
kukurydza (może być konserwowa) 0,5 szklanki.
oliwka zielona 1 garść.
rzodkiewka 1 pęczek.
szczypiorek 1 pęczek.
cebula czerwona 1 szt.
ogórek 1 szt.
ser Feta 300 g.
papryka czerwona 0,5 sztuki
Wykonanie:
1. Pomidora kroimy w "ósemki", ogórka w słupki, szczypiorek drobno siekamy, oliwki i rzodkiewki dzielimy na połówki. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w piórka. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części. Fetę dzielimy na małe sześciany. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Przygotowane składniki układamy warstwami w dużej salaterce. Na spód wykładamy sałatę, na nią pomidory, ogórek, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, kukurydzę i cebulę. Na wierzch wykładamy kawałki fety, posypujemy szczypiorkiem. Składniki rozkładamy w 3-4 warstwach.
3. W między czasie z wody, oleju i przypraw dokładnie rozmieszamy sos. Przed podaniem, sałatkę grecką polewamy przygotowanym sosem.
Jeśli komuś chce się robić własny sos winegret to przepis poniżej:
125 ml oliwy
4 łyżki octu winnego lub cytryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki białego wytrawnego wina
pół łyżki ostrej musztardy gorczycznej
1 ugotowane na twardo żółtko
sól, pieprz, szczypta cukru
Do miski wkładamy musztardę i żółtko. Dokładnie ucieramy i wlewamy stopniowo oliwę. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli i wraz z pozostałymi składnikami stopniowo, ciągle mieszając dokładamy do miski. Doprawiamy do smaku. Powstaje gęsty sos o konsystencji majonezu.
The Truth Is Out There