Chleb żytni na zakwasie.
Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.
Tego rodzaju zaczyn można też przygotować samodzielnie. Dzięki temu chleb jest smaczny i lekko kwaskowy.
Przepis na dwa bochenki:
450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
450 g mąki pszennej na chleb
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży
2 łyżki masła
600 ml ciepłej wody
1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania
Zakwas:
4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki ciepłego mleka
1. Zakwas:
W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.
2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie
I dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstwić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.
Rada:
Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.
Żródło: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
www.waszsklep.com.pl
Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.
Tego rodzaju zaczyn można też przygotować samodzielnie. Dzięki temu chleb jest smaczny i lekko kwaskowy.
Przepis na dwa bochenki:
450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
450 g mąki pszennej na chleb
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży
2 łyżki masła
600 ml ciepłej wody
1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania
Zakwas:
4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki ciepłego mleka
1. Zakwas:
W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.
2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie
I dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstwić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.
Rada:
Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.
Żródło: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
www.waszsklep.com.pl