Dzisiaj jest: Czwartek, 12.12.2024 Imieniny: Adelajdy i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Chleb żytni na zakwasie.

KatrinWawa




Dołączyła: 14.02.2011
Posty: 2

Chleb żytni na zakwasie.
Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.
Tego rodzaju zaczyn można też przygotować samodzielnie. Dzięki temu chleb jest smaczny i lekko kwaskowy.
Przepis na dwa bochenki:
450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
450 g mąki pszennej na chleb
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży
2 łyżki masła
600 ml ciepłej wody
1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania
Zakwas:
4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki ciepłego mleka
1. Zakwas:
W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.
2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie
I dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstwić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.
Rada:
Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.
Żródło: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
www.waszsklep.com.pl

Dr House




Skąd: Niepołomice
Dołączył: 29.03.2009
Posty: 55

Przepis fajny, ale w składzie są drożdże :) Prawdziwy chleb razowy nie powinien zawierać drożdży.

ewelinka81




Skąd: SIERADZ
Dołączyła: 21.05.2009
Posty: 11

Przepisy: 11


Dr House napisał/a:

Prawdziwy chleb razowy nie powinien zawierać drożdży.


Oto przepis bez drożdży

Potrzebne składniki:
1 kg mąki żytniej razowej
1/2 kg mąki pszennej
2/3 szklanki ziaren słonecznika
2/3 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki sezamu sypkiego
2 łyżki soli morskiej
do 1,5 l ciepłej wody
oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu
ok. 4 łyżki zakwasu


Zakwas na pierwszy raz można zrobić z samej mąki żytniej i ciepłej (nie gorącej) wody, rozrobić, zostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej, mieszając raz dziennie. Czynność jednorazowa - każdy następny zakwas jest z ciasta na chleb. Zakwas przechowywać z niezamkniętym słoiczku, w lodówce, jeśli kolejne pieczenie nastąpi po dłuższym czasie niż tydzień, jeśli nie - to w temperaturze pokojowej.


Wykonanie:
Blaszki do pieczenia stosować podłużne i wąskie. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Włożyć zakwas i dokładnie wyrobić ciasto z ciepłą wodą, podobnie jak na drożdżowe. Odłożyć 4 łyżki ciasta do słoiczka, jako zakwas na następny raz. Dwie blaszki chlebowe wysmarować tłuszczem, wysypać delikatnie ziarenkami słonecznika i dyni. Włożyć ciasto, przykryć ścierką i postawić, najlepiej w ciepłym miejscu, na ok. 9 godzin. Przed pieczeniem wierzch posypać również pestkami, wysmarować oliwą z oliwek. Piec w temp. 190 stopni. przez 1 godzinę i 20 minut. Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszek i pozostawić spodem do góry, aby odparował.
Kliknij, pomóż głodnym dzieciom
:-> www.pajacyk.pl :->

vanilinka




Dołączyła: 07.10.2013
Posty: 17

Przepisy: 627


Fajny przepis na zdrowe domowe pieczywo)

klarun




Dołączył: 19.08.2014
Posty: 66


Tylko kto ma na to czas:) Ale na pewno pyszne:)

Adam Slownik




Skąd: Warszawa / Kalisz
Dołączył: 17.06.2015
Posty: 245


a czy trzeba mieć maszynę do pieczenia chleba czy w zwykłym piekarniku gazowym upiecze się?
Doradzę w zdrowej suplementacji http://sklep.kenayag.com.pl