*Składniki*
- ok pół kilo soczewicy zielonej
- przecier pomidorowy lub koncentrat
- 3-4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka na wędzonce Knorr
- 2 łyżki koperku
- syrop z agawy, sól, pieprz do smaku
*Wykonanie*
Soczewicę płuczemy na sitku i zalewamy w garnku wodą w proporcji 1:2. Gotujemy, do miękkości co trwa ok 15 minut i odsączamy chochelką nadmiar wody. Gdy soczewica się gotuje na głębokiej patelni dusimy pieczarki, cebulę i pietruszkę, starte na tarce lub posiekane. Ugotowaną soczewicę przekładamy do tej że duszonki i doprawiamy przecierem pomidorowym, kostką Knorr i resztą przypraw. Na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody stale mieszając i GOTOWE
Uwaga z solą, bo przy odparowywaniu danie staje się bardziej słone, więc próbować!
Dla mięsożerców można dodać podsmażoną kiełbaskę.
http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/06/zielona-soczewica-po-bretonsku.html
- ok pół kilo soczewicy zielonej
- przecier pomidorowy lub koncentrat
- 3-4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- 1 kostka na wędzonce Knorr
- 2 łyżki koperku
- syrop z agawy, sól, pieprz do smaku
*Wykonanie*
Soczewicę płuczemy na sitku i zalewamy w garnku wodą w proporcji 1:2. Gotujemy, do miękkości co trwa ok 15 minut i odsączamy chochelką nadmiar wody. Gdy soczewica się gotuje na głębokiej patelni dusimy pieczarki, cebulę i pietruszkę, starte na tarce lub posiekane. Ugotowaną soczewicę przekładamy do tej że duszonki i doprawiamy przecierem pomidorowym, kostką Knorr i resztą przypraw. Na małym ogniu odparowujemy nadmiar wody stale mieszając i GOTOWE

Uwaga z solą, bo przy odparowywaniu danie staje się bardziej słone, więc próbować!
Dla mięsożerców można dodać podsmażoną kiełbaskę.
http://jedzipijnazdrowie.blogspot.com/2012/06/zielona-soczewica-po-bretonsku.html