Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne


«   | 1 | 2 |  

powrót

Krem z dyni z dodatkiem imbiru

livingnatural




Dołączyła: 25.07.2012
Posty: 17

Witam,

znalazłam super przepis na jesienne dni. Krem z dyni z imbirem. Łatwy w wykonaniu i do tego jaki zdrowy i wzmacniający odporność.
Samo zdrowie

poniżej link do przepisu:

http://livingnatural.pl/index.php/arka-smaku/przepisy-kulinarne-slow/krem-z-dyni.html

podzielcie się komentarzami pod przepisem
LivingNatural

www.LivingNatural.pl to portal dla wszystkich, którzy szukają inspiracji i pomysłów jak zbliżyć się do natury i żyć w zgodzie z naturą

rosa




Skąd: Kraków
Dołączyła: 13.01.2010
Posty: 10

Bardzo fajny przepisik, trzeba będzie spróbować:) A póki co wypróbowałam już krem dyniowy ze smażony kurkami z tego przepisu. Rewelacyjny był, także jeśli jeszcze uda się dostać kurki, to polecam gorąco!

kika1985




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.09.2013
Posty: 35


Krem z dyni jest przepyszny, udało mi się "dostać" dynię z przydomowej hodowli, i od razu zrobiłam i zupę i zapiekankę, dodam, ze imbir wspaniale się komponuje z dynią (dla tych, co mają pewne obawy)

Alexis




Dołączyła: 15.10.2014
Posty: 45

Z racji, że teraz też mamy sezon na dynię, koniecznie wypróbuję ten przepis. Uwielbiam krem z dyni, a z dodatkiem imbiru musi być fantastyczny :)

wiewiora




Dołączył: 27.10.2014
Posty: 23

Super przepis - będę musiała spróbować!

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Przygotowanie

    Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.

    Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Jak podawać

    Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodając łyżkę śmietany.

cofnąć się by wziąć rozbieg

majkaja




Dołączył: 04.02.2015
Posty: 9


Hej!

 

Ja bardzo często robię zupę krem z dynii, jest niezwykle pożywna i smaczna :) Robie ją na kostce rosołowej, poneiważ sam rosół jest dla mnie za tłusty :)

Fajnie dodać więcej niż jedną marchewkę. Dynia sama w sobie nie ma tak ciekawego i charakterystycznego smaku, natomiast po dodaniu większej ilości marchewki i cebuli, oraz pieprzu cayenne z sola morską jest naprawdę wyśmienita :)


kama34




Dołączyła: 06.02.2015
Posty: 6


Świetny przepis! Często robię krem z dyni, ale jeszcze nie próbowałam dodawać imbiru...

majkaja




Dołączył: 04.02.2015
Posty: 9


Imbir sprawia, że zupa staje się bardziej aromatyczna - więc ja szczerze polecam. Niekótrzy dodają jeszcze cynamonu - ale to już według mnie jest przesada, w szczególności połączenie marchewka + cebula + cynamon do tego. A za to imbir mniej kojarzy się z piernikami i jest bardzo rozgrzewający :)

Ja czasami do garnka dorzucam jednego, lub dwa ziemniaki - dzięki czemu zupa jest bardziej gęsta i pożywna - fajnie też wpływa na smak. A przed podawaniem dodaję jeszcze łyżkę jogurtu naturalnego (bo śmietana jest zbyt tłusta według mnie) lub groszek ptysiowy :) 


Barbraa59




Dołączyła: 03.12.2014
Posty: 61


Super przepis. Robiłam podobną zupkę, ale dodawałam też sok ze świeżej pomarańczy. PYCHA

«   | 1 | 2 |