Dietetyczne spaghetti bolognese ? 3 małe porcje po 300 kcal
Składniki:
- Filet z kurczaka 300g (zmielony)
- 500 g dojrzałych pomidorów (zimą lepsze są z puszki ? 400 g)
- Pół czerwonej papryki 100 g
- Pół cebuli 50g
- Po małym kawałku marchewki, pietruszki i selera razem 50 g
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (najlepiej przygotować go samemu) 80 g
- szklanka bulionu bez tłuszczu lub pół ekologicznej kostki rosołowej
- Łyżeczka oliwy 5 g
- 120g makaronu do spaghetti z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
- Bazylia, oregano, tymianek, sól pieprz
Przygotowanie
Mięso zmiel w maszynce. Na łyżeczce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgnieciony czosnek na nieprzywierającej patelni. Dodaj starte na tarce z grubymi oczkami marchewkę, pietruszkę i seler. Następnie dodaj kurczaka. Podsmaż i dodaj pokrojoną w drobniutką kostkę paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Duś przez chwilę, potem dodaj przecier pomidorowy i bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż papryka zmięknie, a sos stanie się jak najbardziej jednolity (minimum godzinkę). Dopraw bazylią, oregano i niewielką ilością tymianku oraz solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym lub z pszenicy durum.