Danie oczyszczające – warzywa pieczone z czosnkowym dressingiem
1 duża porcja o wartości energetycznej 300 kcal (można podzielić na 2 po 150 kcal)
Składniki:
- 2 buraki 350 g
- 2 marchewki 200 g
- mały seler 200 g
- 4 ząbki czosnku
- sól morska, pieprz, łyżeczka oliwy i łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa obierz, marchewki przekrój wzdłuż na połowy, buraki i selera na ósemki. Zagotuj osoloną wodę i najpierw gotuj marchewki i selera przez 5 minut, a następnie, w tej samej wodzie, buraki przez 10 minut. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia, dodaj nie obrane z łupin ząbki czosnku i piecz przez około 20 minut, obracając warzywa po 10 minutach. Z soku cytrynowego, łyżeczki oliwy i małej ilości wody zrób dressing, dodaj sól, pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku, które piekły się w piekarniku (łupinki bardzo łatwo odejdą