Leczo z dyni – przepis niskokaloryczny
z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje po 400 kcal lub 4 porcje po 200 kcal
Składniki:
- 700 g obranej i oczyszczonej z pestek dyni
- 1 papryka czerwona 200 g
- 1 papryka zielona 200 g
- 400 g pomidorów (2 duże pomidory)
- 1 cebula 100 g
- 70 g kiełbasy z piersi kurczaka 93% (np. Morliny)
- 4 kromki chleba graham 120 g
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki – pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj pokrojone w kostkę papryki i duś kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory. Wrzuć listki laurowe i ziela angielskie. Duś około 10 minut, tak aby dynia zmiękła, ale nie rozpadła się w puree. Dopraw danie sporą ilością papryki słodkiej, odrobiną ostrej, solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Wyjmij listki laurowe i zielna angielskie i zjedz leczo z chlebkiem graham.