Aromatyczny pieczony łosoś – 2 porcje po około 300 kcal
Składniki:
- filet z łososia 300 g
- 60 g pomidorków koktailowych
- 2 łyżki kaparów 20 g
- 1 cytryna
- 2 małe cebulki (najlepiej szalotki)
- 4 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
Łososia umyj i przekrój na połowę. Rozłóż dwa podwójne kawałki foli aluminiowej i połóż na nich kawałki łososia. Rybę oprósz solą i pieprzem i posyp listkami rozmarynu. Papryczkę chili pokrój w krążki i połóż je na plastrach łososia. Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry razem ze skórką. Obłóż łososia plasterkami cytryny. Cebule przekrój na połówki, a ząbki czosnku razem z łupinkami lekko rozgnieć nożem i wszystko dodaj do łososia. Na folie połóż także pomidorki koktailowe i po łyżce kaparów. Zwiń w „paczuszki” i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Łososia w takiej paczuszce można upiec również na grillu.