Składniki na 2- 4 osoby:
1 średnia dynia np. hokkaido
2 pomarańcze
1-2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
1-2 marchewki
4-6 daktyli bez pestek (opcjonalnie)
2-4 cm kłącza imbiru
sól morska do smaku
olej ryżowy lub kokosowy do smażenia
owoc granatu
świeża kolendra lub bazylia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wydryluj owoc granatu. Pokrój dynię w kostkę o grubości ok. 1 cm, a marchewkę w talarki. Z dyni hokkaido nie musisz obierać skórki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Imbir utrzyj na drobnej tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy.
Do rozgrzanego garnka dodaj olej i po chwili cebulę. Podsmażaj stale mieszając i dodaj przyprawę curry. Następnie dodaj czosnek, imbir i wlej po chwili sok pomarańczowy. Gotuj kilka minut. Dodaj pokrojoną dynię i marchewkę oraz daktyle i szczyptę kurkumy. Wlej wrzątek, tak aby ponad poziom wody wystawały trochę kawałki dyni. Dopraw solą morską i gotuj ok. 10-15 minut.
Kiedy dynia i marchewka zmiękną to odstaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem, posmakuj i dopraw według uznania.