Składniki na 4-6 osób:

2 puszki pomidorów konserwowych lub 8-10 świeżych
1/2 fenkuła (koper włoski)
1-2 marchewki
1/3 brokuła
1 mała cukinia
1 puszka mleka kokosowego
3 -4 szklanki wody
2-4 cm kłącza imbiru
3-4 ząbki czosnku
kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
1 łyżka curry
szczypta kurkumy
szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól morska do smaku
łyżka syropu z agawy lub innego naturalnego słodzika (opcjonalnie)
świeża bazylia
cytryna

Przygotowanie:

Posiekaj drobno imbir oraz czosnek. Cebulę pokrój w kostkę lub cienkie piórka.

Brokuł potnij na małe koszyczki, cukinię w kostkę ok. 1cm, a marchewkę oraz fenkuł w cienkie plasterki. Odstaw do miseczki.

Do garnka dodaj olej kokosowy lub inny dowolny. Obsmażaj delikatnie imbir, cebulkę i po chwili dodaj czosnek. Wsyp curry, kurkumę oraz kmin rzymski. Po chwili dodaj pomidory, soczewicę i marchewkę. Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody, dopraw solą i gotuj aż soczewica zmięknie przez ok. 15 minut. Dopraw solą i syropem z agawy. Posmakuj i jeszcze dopraw w razie potrzeby.

Do gotującej zupy dodaj cukinię, fenkuł i brokuła. Gotuj ok. 10 minut tak aby brokuł nie utracił koloru i pozostał jędrny.

Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, posypane sezamem (opcjonalnie) i skropione sokiem z cytryny. Jeżeli chcesz aby zupa była mniej gęsta dodaj wcześniej więcej wody

cofnąć się by wziąć rozbieg