Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

dyniowa

edek123




Skąd: kraków
Dołączył: 27.06.2014
Posty: 233

Składniki na 2- 4 osoby:

1 średnia dynia np. hokkaido
2 pomarańcze
1-2 cebule
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
szczypta kurkumy
1-2 marchewki
4-6 daktyli bez pestek (opcjonalnie)
2-4 cm kłącza imbiru
sól morska do smaku
olej ryżowy lub kokosowy do smażenia
owoc granatu
świeża kolendra lub bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wydryluj owoc granatu. Pokrój dynię w kostkę o grubości ok. 1 cm, a marchewkę w talarki. Z dyni hokkaido nie musisz obierać skórki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Imbir utrzyj na drobnej tarce. Wyciśnij sok z pomarańczy.

Do rozgrzanego garnka dodaj olej i po chwili cebulę. Podsmażaj stale mieszając i dodaj przyprawę curry. Następnie dodaj czosnek, imbir i wlej po chwili sok pomarańczowy. Gotuj kilka minut. Dodaj pokrojoną dynię i marchewkę oraz daktyle i szczyptę kurkumy. Wlej wrzątek, tak aby ponad poziom wody wystawały trochę kawałki dyni. Dopraw solą morską i gotuj ok. 10-15 minut.

Kiedy dynia i marchewka zmiękną to odstaw garnek z ognia i zmiksuj zupę blenderem, posmakuj i dopraw według uznania.

Zupę serwuj z dodatkiem owocu granatu, świeżą kolendrą lub listkami bazylii

cofnąć się by wziąć rozbieg

Daisy07




Dołączyła: 12.08.2014
Posty: 13

Przepisy: 170


Przepis brzmi ciekawie. Chętnie wypróbuję.

Alan




Dołączył: 01.06.2015
Posty: 9

Przepisy: 66


Uwielbiam zupę dyniową, ale takiej z dodatkiem granatu i daktyli jeszcze nie jadłem.