Składniki na ok. 6 burgerów
2-4 średnie buraki
natka pietruszki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
1 szklanka ugotowanej cieciorki
1-2 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
szczypta kminu rzymskiego
szczypta curry
sól morska do smaku
1 mała cebula
rukola do serwowania
pesto z pietruszki lub rukoli
pestki dyni
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Upieczone lub ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Odstaw do dużej miski.
Cebulę utrzyj na drobnej tarce lub posiekaj drobniutko. Po chwili dodaj drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek.
Do miski dodaj mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy. Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.
Posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj masę. Uformuj zwilżonymi dłońmi kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera pestkami dyni. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Odstaw aby trochę ostygły.
Burgery serwuj z domowym pesto na rukoli i dodaj ulubione kiełki. Skrop wszystko odrobiną oliwy.