Według tej tabelki są to najzdrowsze bakterie: pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita#Drobnoustroje_wchodz.C4.85ce_w_sk.C5.82ad_mikroflory_jelitowej_cz.C5.82owieka
Forum dyskusyjne
Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne
powrót
Błyskawiczne, zdrowe i smaczne śniadanie
Według tej tabelki są to najzdrowsze bakterie: pl.wikipedia.org/wiki/Flora_bakteryjna_jelita#Drobnoustroje_wchodz.C4.85ce_w_sk.C5.82ad_mikroflory_jelitowej_cz.C5.82owieka
|
|
Pomyśl o zakupie jogurtownicy + zakup szczepu bakterii i robieniu jogurtu samemu.
Być może istnieją na rynku jogurty z mleka pełnego - poszukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Co do bakterii - to faktycznie Bifidobacterium i Lactobacillus są bez skazy, ale istnieją też inne wchodzące w skład mikrobioty np. Streprococcus thermophilus, które nie zostały wymienione a są pozytywne.
Tak naprawdę nikt nie wie jaki jest optymalny skład bakteryjny mikrobioty, dlatego wydaje mi się, że opieranie się na samych Bifidobacterium i Lactobacillus jest zbyt wybiórcze i trzeba dostarczać szerszy zakres bakterii.
Ja jem na śniadanie jajka z warzywami. Dobry początek dnia bo uzupełnia wszystkie witaminy, minerały, aminokwasy i tłuszcze. Mózg wtedy mam pobudzony i czuje się bardziej wyspany

Ja proponuję owsiankę na wodzie z bakaliami. Ja sobie przygotowuje wieczorem a rano tylko zalewam wodą niegazowaną. Tylko wtedy płatki powinny być błyskawiczne i do tego dodaje otręby i bakalie, które są same w sobie słodkie i nie zawierają dużo cukru.
Możesz wcześniejszego dnia wieczorem przygotować owsiankę na zimno. Wystarczy zalać 5 łyżek płatków owsianych wodą lub dowolnym mlekiem (albo mieszanką). Ja dorzucam do tego jeszcze np. pokrojone daktyle, rodzynki, jakieś orzechy, wstawiam to do lodówki i na noc i rano sprawdza się super.
Jako jeszcze jeden posiłek który się robi w nocy można też przygotować nasiona chia, z których robi się taki pudding z kulkami. Te nasiona chia przyjmują taki smak jaki do nich dodasz, mogą być owoce, kakao, miód itd.