Składniki:
0,5 kg wołowiny gulaszowej
4 papryki
1 duża cebula
5 ziemniaków
20 dag pieczarek
60 dag masła
butelka piwa
małe opakowanie śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso z drobno posiekaną cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami duzimy na maśle na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko rumienić to wtedy zdejmujemy z ognia. Obieramy ziemniaki i kroimy na wedgesy (8 ćwiartek), a paprykę w paski. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki z papryką i cebulą z mięsem tak, aby pierwszą i ostatnia warstwę stanowiły ziemniaki. Następnie mieszamy piwo ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalewamy potrawę. Następnie posypujemy rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 220 stopni. Gdy potrawa zacznie się rumienić zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Smacznego !
0,5 kg wołowiny gulaszowej
4 papryki
1 duża cebula
5 ziemniaków
20 dag pieczarek
60 dag masła
butelka piwa
małe opakowanie śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso z drobno posiekaną cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami duzimy na maśle na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko rumienić to wtedy zdejmujemy z ognia. Obieramy ziemniaki i kroimy na wedgesy (8 ćwiartek), a paprykę w paski. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki z papryką i cebulą z mięsem tak, aby pierwszą i ostatnia warstwę stanowiły ziemniaki. Następnie mieszamy piwo ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalewamy potrawę. Następnie posypujemy rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 220 stopni. Gdy potrawa zacznie się rumienić zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Smacznego !