Składniki na 4 porcje:
600 g filetów z dorsza
sok z cytryny
1 cebula
100 g startego parmezanu
2 jajka
4 łyżki posiekanych ziół - bazyli, szczypiorku, natki pietruszki
3-4 łyzki tartej bułki
sól, pieprz
1 opakowanie cannelloni (grube rurki)


Składniki na sos beszamelowy z pomidorami:
50 g masła
50 g maki pszennej
0,5 l mleka
4 pomidory
sól, pieprz


Przygotowanie:
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, drobno posiekać. Wymieszać z podsmażoną na maśle cebulą, startym parmezanem, jajkami, posiekanymi ziołami oraz bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rurki cannelloni napełnić farszem. Przyrządzić sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło, posypać mąką i mieszając zasmażyć na złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wleawanym stopniowo zimnym mlekiem. Nie przerywając mieszania doprowadzić sos do wrzenia i gotować 5-6 minuty aż zgęstnieje. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania nalać trochę sosu beszamelowego. Ułozyć cannelloni i polać je pozostałym sosem. Wstawić do peikarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 45 minut.


Smacznego


Przepis pozyskałam z gazetki reklamowej jednej z sieci marketów :mrgreen: