Składniki:
* 570 ml napoju sojowego
* 50 g dietetycznej margaryny lub masła roślinnego
* 50 g mąki
* 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 25 g startego sera typu Parmezan
* 500 g mrożonego szpinaku
* 150 g cukinii – obranej i pokrojonej w plastry
* 350 g gotowanego mięsa drobiowego
* 25 g orzeszków pinii – podprażonych na suchej, rozgrzanej patelni
* 9 płatków makaronu typu lasagne
Sporządzenie:
Sos: do średniej wielkości garnka wlej napój sojowy, dodaj tłuszcz i mąkę. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas ubijając zawartość trzepaczką, aż zyska gęstą konsystencję. Przypraw gałką muszkatołową i gotuj na mniejszym ogniu jeszcze przez 1 minutę.
Potrawa: Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż 1/3 posiadanej porcji rozmrożonego szpinaku, następnie 3 listki makaronu do lazanii i ponownie szpinak w ilości podobnej, jak na początku. W kolejnym etapie ułóż połowę porcji cukinii, orzeszki pinii, rozdrobnione, gotowane mięso drobiowe, a na górze rozprowadź niewielką ilość przygotowanego wcześniej sosu. Na całość nałóż kolejne 3 listki makaronu.
Całą procedurę powtórz. Na koniec, na wierzch potrawy wylej pozostały sos i posyp go startym serem. Piecz w piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż wierzch nabierze lekko brązowej barwy.
Smacznego !