Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Gęś z pomidorami

Mariola




Dołączyła: 15.04.2011
Posty: 3

Składniki: gęś, sól, majeranek, czosnek, 6 pomidorów bez pestek.
Przygotowanie:
1) niezbyt dużą gęś namoczyć na kilka godzin przed pieczeniem, następnie opłukać i osączyć z wody, natrzeć solą, majerankiem i czosnkiem,
2) ułożyć w brytfannie i upiec na mocnym ogniu w piecu często polewając wodą i wytopionym tłuszczem,
3) nadmiar tłuszczu odlać do osobnego naczynia, 6 pomidorów bez pestek udusić w gęstym tłuszczu i polewać nimi gęś, aż się upiecze,
4) przed podaniem podzielić na porcje, ułożyć na półmisku i oblać przecedzonym tłuszczem.

Paulina76




Dołączyła: 19.04.2011
Posty: 4

To chyba trochę prowokacyjny przepisik? Gęś jest z natury swej mało dietetyczna, bo bardzo tłusta... Czy w tym przepisie może jakoś wytraca swoje tuczące właściwości?

Mariola




Dołączyła: 15.04.2011
Posty: 3

Paulina76 napisał/a:

To chyba trochę prowokacyjny przepisik? Gęś jest z natury swej mało dietetyczna, bo bardzo tłusta... Czy w tym przepisie może jakoś wytraca swoje tuczące właściwości?


Na swoja obronę mam do powiedzenia to, że:
- tłuszcz z gęsi należy do najzdrowszych i może przyczynić się do obniżenia cholesterolu,
- mięso z gęsi jest zazwyczaj sprzedawane już bez tłuszczu, który wcześniej jest przerabiany na przepyszny smalec.

Grzesio




Dołączyła: 22.04.2011
Posty: 1

Mniam mniam. Zapowiada się pysznie.

Jessica




Dołączyła: 03.03.2015
Posty: 12

Przepisy: 94


Nigdy nie próbowałam gęsi. Chętnie wypróbuję przepis.

Leila




Dołączyła: 15.02.2016
Posty: 10


sama robię podobnie i zawsze wychodzi pyszne! ;)