Składniki:
1 kg mięsa z królika
3 posiekane ząbki czosnku
4 jagody jałowca (dowolnie)
2 pokruszone listki laurowe
1/4 łyżeczki kminku
1 średnia posiekana cebula
4 łyżki masła lub oleju jadalnego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy chilli
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
1. Na czystą gorącą patelnię wyłożyć jagody jałowca, listki laurowe, i kminek, podgrzewać, mieszając przez 60 sek., uważając aby się nie przypaliły: Ostudzić i zmiksować, odstawić.
2. Do rondla z rozgrzanym masłem lub olejem włożyć cebulę, smażyć aż się zrumieni, kilkakrotnie mieszając.
3. Podzielone na kawałki mięso królika włożyć do rondla z cebulą i smażyć na małym ogniu przez 5 min., mieszając kilka razy.
4. Dodać zmielone przyprawy i smażyć przez 30 sek.
5. Wsypać imbir, pieprz, chilli, paprykę i cynamon, skropić wodą (2-3 łyżki), zamieszać i smażyć, aż woda wyparuje.
6. Wlać tyle wody, aby ledwo przykrywała mięso, posolić.
7. Dodać łyżkę zielonej pietruszki i gotować aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody).
8. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy mięso będzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzać, nie wolno zagotować.
9. Doprawić solą, wyłożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą zieloną pietruszką.
10. Oddzielnie podawać ryż ugotowany na sypko
Życzę smacznego
1 kg mięsa z królika
3 posiekane ząbki czosnku
4 jagody jałowca (dowolnie)
2 pokruszone listki laurowe
1/4 łyżeczki kminku
1 średnia posiekana cebula
4 łyżki masła lub oleju jadalnego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy chilli
1/4 łyżeczki papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
1. Na czystą gorącą patelnię wyłożyć jagody jałowca, listki laurowe, i kminek, podgrzewać, mieszając przez 60 sek., uważając aby się nie przypaliły: Ostudzić i zmiksować, odstawić.
2. Do rondla z rozgrzanym masłem lub olejem włożyć cebulę, smażyć aż się zrumieni, kilkakrotnie mieszając.
3. Podzielone na kawałki mięso królika włożyć do rondla z cebulą i smażyć na małym ogniu przez 5 min., mieszając kilka razy.
4. Dodać zmielone przyprawy i smażyć przez 30 sek.
5. Wsypać imbir, pieprz, chilli, paprykę i cynamon, skropić wodą (2-3 łyżki), zamieszać i smażyć, aż woda wyparuje.
6. Wlać tyle wody, aby ledwo przykrywała mięso, posolić.
7. Dodać łyżkę zielonej pietruszki i gotować aż mięso będzie miękkie (w razie potrzeby dolać 3-4 łyżki wody).
8. Zdjąć z ognia, ostudzić i odstawić na kilka godzin. Nie jest to konieczne, ale wtedy mięso będzie bardziej pikantne. Przed podaniem podgrzać, nie wolno zagotować.
9. Doprawić solą, wyłożyć na gorący półmisek, posypać pozostałą zieloną pietruszką.
10. Oddzielnie podawać ryż ugotowany na sypko
Życzę smacznego