Dietetyczna musaka – przepis na 2 porcje po 300 kcal

Składniki:

1 bakłażan 300g
Filet z kurczaka zmielony 200g
200g dojrzałych pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę
Cebula 100g
Ząbek czosnku
Pół łyżeczki oliwy 2g
Bazylia, pietruszka, cynamon, sól, pieprz, chili

Sos:

150 ml mleka 0,5 % tłuszczu
Płaska łyżka mąki 15g
Łyżka sera parmezan 20g
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

Przygotowanie:

Kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na nieprzywierającej patelni na odrobinie tłuszczu. Dodaj kurczaka i podsmaż, dopraw pietruszką, bazylią, solą, pieprzem i szczyptą cynamonu oraz chili. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem. W  tym czasie pokrój bakłażana w plasterki o grubości 0,5 cm, skrop je sokiem z cytryny i posól. Zgrilluj na patelni grillowej bez tłuszczu (jeśli nie masz patelni grillowej,  możesz pominąć ten etap i włożyć bakłażany bezpośrednio do mięsa oraz dusić potrawę , aż bakłażany zmiękną). Ugrillowane bakłażany dodaj do mięsa i duś po przykryciem 10 minut.  Przygotuj sos – jest on imitacją sosu beszamelowego, jednak bez dużej zawartości tłuszczu. Wymieszaj w rondelku mąkę z małą ilością mleka, następnie dolej resztę mleka i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem w proszku. Na zakończenie dodaj parmezan i wymieszaj. Podawaj bakłażany z mięsem, polane sosem „beszamelowym”.

cofnąć się by wziąć rozbieg