Składniki na ok. 12 pasztecików:

200 g czerwonej soczewicy
1 jajko lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
½ małej dyni hokkaido lub innej dowolnej
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
1 cukinia
pomidory suszone w zalewie ok. 6 szt (opcjonalnie)
sól morska do smaku
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka curry
majeranek
1 łyżka octu balsamicznego
suszony koperek
suszony tymianek (świeży opcjonalnie)
rukola lub inna dowolna sałata
kiełki lucerny, brokuła lub rzodkiewki

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 30 min lub do momentu kiedy
się rozpadnie. Warzywa trzemy na tarce i dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego.

Po przestygnięciu łączymy warzywa z soczewicą, dodajemy roztrzepane jajko lub mielone siemię lniane oraz przyprawy (ostrożnie z solą, ponieważ soczewica lubi ją wchłonąć i łatwo jest wtedy przesolić). Masę dokładnie mieszamy z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i wykładamy do foremek na muffinki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 30 min. Paszteciki serwujemy na rukoli z dowolnym dressingiem.

Dressing tahini:

1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
sok z cytryny
1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty lub starty na tarce o maleńkich oczkach)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka syropu z agawy
½ łyżeczki pasty tahini

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby.

cofnąć się by wziąć rozbieg