Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

Zapiekana wołowina

Nina




Skąd: Rzeszów
Dołączyła: 19.05.2009
Posty: 23

Przepisy: 54


Składniki:

0,5 kg wołowiny gulaszowej
4 papryki
1 duża cebula
5 ziemniaków
20 dag pieczarek
60 dag masła
butelka piwa 8-)
małe opakowanie śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka gałązek świeżego rozmarynu


Przygotowanie:
Mięso z drobno posiekaną cebulą i pokrojonymi w plastry pieczarkami duzimy na maśle na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko rumienić to wtedy zdejmujemy z ognia. Obieramy ziemniaki i kroimy na wedgesy (8 ćwiartek), a paprykę w paski. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki z papryką i cebulą z mięsem tak, aby pierwszą i ostatnia warstwę stanowiły ziemniaki. Następnie mieszamy piwo ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zalewamy potrawę. Następnie posypujemy rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 220 stopni. Gdy potrawa zacznie się rumienić zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.

Smacznego !

greg69




Skąd: siedlce
Dołączył: 16.04.2009
Posty: 13

Pomógł: 1


Jeszcze dzisiaj wyprobóje przepis. Dobrze wygląda. Pozwolę sobie dodać dwa przeciśniete ząbki czosnku do sosu.

Pozdrawiam

tagalog




Skąd: Gdynia
Dołączyła: 20.10.2009
Posty: 8

Smacznie to wyglada. Zastanawiam się tylko na wymianie piwa na wino i nie jestem przekonana do tych pieczarek, ale póki co, nie będę eksperymentowac i zastosuję się do wskazówek :).

nipsu




Dołączyła: 26.10.2009
Posty: 6

a ja bym nic nie kombinowała z przepisem, wygląda super:)