Oto moja propozycja Zapiekane sznycle


Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- gruby makaron (150 g) np. wstążki nr 13 Lubella
- 1 cebula
- 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 2 pomidory
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 150 ml majonezu
- 100 g sera z niebieską pleśnią (Lazur)


Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, a następnie odcedź. Mięso podziel na mniejsze porcje, oprósz solą i pieprzem, a następnie usmaż na oleju.
2. Szpinak i obraną posiekaną cebulę podduś na maśle i przypraw. Pomidory potnij na ćwiartki, usuń pestki.
3. Śmietankę podgrzej, rozpuśc w niej ser. Po wystudzeniu wymieszaj z majonezem. Makaron przełóż do żaroodpornego naczynia. Na makaronie ułóż filety z kurczaka, przykryj je szpinakiem i posyp pomidorami. Polej mieszanką majonezową. Piec ok. 8 minut w temperaturze 225 stopni

Smacznego :)