Składniki:
1. 1 kg dorsza
2. 2 marchewki i 2 pietruszki
3. 4 cebule
4. 2,5 litra wody
5. liść laurowy, pieprz, sól
6. 2 jajka
7. 3 łyżki kaszy manny
8. łyżka bułki tartej
9. sok z 1 cytryny
10. szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Do wywaru warzywnego włóż ryby i gotuj pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedź. Ryby oczyść ze skóry i ości, mięso drobni posiekaj. Pół ugotowanej marchwi zetrzyj na tarce. Z ryby, marchwi, jajek, bułki tartej, kaszy, soli, pieprzu oraz soku z cytryny wyrób masę. Formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe wkładaj do wywaru i gotuj przez 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane wyjmij i trzymaj w cieple. Bulion zagotuj, następnie przecedź przez sitko wyłożone gazą. Dopraw sola i pieprzem. Pulpeciki rozłóż na talerzu i zalej gorącym bulionem.
Smacznego !