Składniki:

- 4 filety ze świeżego norweskiego łososia, po ok. 200 g każdy
- 1 szklanka musu jabłkowego
- 0,5 kg brokułów
- 2 marchewki
- 0,5 kg drobnych ziemniaków
- gałązka rozmarynu
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz

Jak przygotować:

Obrać ziemniaki, większe pokroić na połówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Następnie fileta z łososia posolić. Naczynie do pieczenia wyłożyć pergaminem, tak aby boki swobodnie wystawały. Posmarować papier oliwą i ułożyć na niej rybę. Dodać ziemniaki i rozmaryn, skropić pozostałą oliwą. Całość szczelnie przykryć pergaminem. Piec ok 45 minut. Następnie pokroić marchew w słupki, brokuł podzielić na różyczki, wrzucić warzywa do osolonego wrzątku na ok 5 minut. Upieczoną rybę przełożyć na talerz wraz z ziemniakami i odcedzonymi warzywami. Podawać z łyżką jabłkowego musu.

SMACZNEGO