Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Zdrowe i smaczne przepisy kulinarne



powrót

hiszpańska Paella

Dagmara




Skąd: Gdańsk
Dołączyła: 28.02.2010
Posty: 18

Przepisy: 15


PAELLA

Składniki:

45 dag okrągłego ryżu (np. Arborio)
6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki)
30 dag karkówki
2 kiełbaski chorizo lub węgierskie paprykowe
35 dag kalmarów
16 małży
20 dag krewetek
2 zielone papryki
1/2 kg pomidorów
2 łyżeczki ostrej papryki
1.5 litra bulionu z kurczaka
10 dag ugotowanego groszku zielonego
8 łyżek oliwy w dobrym gatunku
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki
2 szczypty szafranu


Wykonanie:

1. Na patelni lub w rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy. Następnie wrzuć do niej przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką, po czym przełóż do miski. Pietruszkę posiekaj, jedną pełną łyżkę odłóż, a resztę wsyp na patelnię i smaż przez kilka sekund. Dodaj do czosnku razem z szafranem. Wszystko wymieszaj i rozetrzyj na miazgę w moździerzu.

2. Kawałki kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę smaż na 4 łyżkach oliwy, aż mięso się przyrumieni (15 minut). Dodaj pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone w kwadraciki strąki zielonej papryki. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj paprykę w proszku. Wszystko starannie wymieszaj i od razu zdejmij z ognia, ponieważ papryka długo smażona gorzknieje. Mięso z warzywami przełóż z patelni do innego naczynia, patelnię umyj i podgrzej na niej pozostałą oliwę.

3. Kalmary umyj i pokrój w plastry, małże wyszoruj i wypłucz starannie pod bieżącą wodą. Kalmary i małże dorzuć do ryżu i gotuj razem, aż ryż zmięknie, a kurczak straci surowość. Zajmie ci to 10-15 minut. Usuń małże, które się nie otworzyły (to znak, że nie były dość świeże). Następnie dodaj groszek i podgotowane krewetki. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją, lub wstaw na 10 minut do gorącego piekarnika. Posyp wierzch paelli zieloną pietruszką. Postaw na stole w naczyniu, w którym przygotowywałaś potrawę.

Rusłana




Skąd: Płock
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 40

Przepisy: 58


A ja na jednym z for znalazłam przepis na Paellę, ale przepis jest typowo hiszpański

Najwazniejsza sprawa w PAELLI jest ryz oraz pomidorowa podstawa zwana Sofrito.
Paelle mozesz wykonac z dowolnie dobranymi skladnikami jednak nie ma lepszej niz Seafood Paella czyli Malze, Krewetki, inne rodzaju stworzen morskich. Co dzwine nawet ludzie za nimi nie przepadajacy uwielbiaja ten rodzaj paelli.


SOFRITO:
- 2 duze biale cebule
- 4 glowki czosnku
- szafran
- duza puszka pomidorow
- liscie laurowe, pieprz caly, sol

RYZ:
- kup specjalny ryz do paelli
- szafran
- 2 duze cebule


WYKONANIE

SOFRITO
Pokroj czosnek w plasterki, pokroj cebule w kostki, wrzuc do garnka na olej jednak nie pozwol by nabraly koloru. Dodaj soli i pozwol by cebula na oleju sie ugotowala.
Dodaj liscie laurowe od razu, dodaj szafran, pieprz i sol. Gdy zobaczysz ze cebula puscila sok dodaj puszke pomidorow. Po dodaniu dosyp troszke chilli w proszku jesli takie posiadasz, nie duzo gdyz SOFRITO powinno byc slodkawe, chilli nada jedna troche wyrazistosci.
Calosc dokladnie posiekaj juz w garnku tak by nie bylo caly pomidorow.
Gotuj dlugo, na srednim ogniu, mozesz delikatnie je przypalic. Gdy woda wyparuje w polowie mozesz uznac je za gotowe. Przed zdjeciem z ognia zasmakuj i przypraw.

RYZ
Pokroj w kostke cebulke i podobnie jak z SOFRITO pozwol by sie na oleju ugotowala. Dodaj sol by cebula wydala wiecej soku. Gdy zobaczysz ze juz jest duzo soku, gdy jest ugotowana, dodaj szafranu i wymieszaj. Dodaj wczesniej zakupiony ryz. Wymieszaj dokaldnie i delikatnie obsmaz. Ryz powinien nabrac prawie niewidoczny zolty kolor. Jesli nie masz szafrany mozesz dodac starty imbir ktory doda zolty kolor. Dodaj go malo gdyz ma on jedynie nadac kolor a nie wplywac na smak.
Dodaj wody lub najlepiej wywaru z warzyw. Jesli posiadasz jakeis resztki warzyw mozesz je ugotowac i wlasnie tutaj go urzyc.
Ryz gotuj na mega duzym ogniu, szybko, ryz powinien byc pol twardy po zdjeciu z ognia. Taka jest paella. Garnek moze Ci sie przypalic, woda musi wyparowac mega szybko, 3 minuty i ryz jest gotowy. Wody uzyj jedynie nad ryz. Nie wiecej bo przegotujesz ryz. Przykryj zatem woda ryz na mm wyzej i pozwol na duzym ogniu jej sie wygotowac. Wymieszaj kilka razy i zdejmij dopiero jak zobaczysz ze nie ma grama wody. Paella powinna byc sucha.


WYKONANIE

Rozgrzej patelnie ( pozniej na niej podasz obiadek ). Nasyp soli i pieprzu.
Wrzuc na mega goracy olej warzywa lub owoce morza. Obsmaz je. Dodaj lyzke sofrito. Nie duzo gdyz Paella to danie ryzowe a nie pomidorowe. Nie powinno byc za bardzo czerwone. Dosyp kilka lyzek ryzu ( ile zdolasz zjesc ). Dosyp zielony groszek by nadal skrajnie fajne kolory. Dolej ponownie 2 lyzki wazowe wywaru z warzyw, wywaru z ryb lub po prostu wody. Zostaw patelnie na duzym ogniu i nie mieszaj. Gdy woda zacznie wrzec na patelni, zmniejsz ogien, do konca nie rusza juz Paelli i pozwol by woda sie wygotowala i podgotowala mocniej ryz. Nie wolno przy tym paelli mieszac czy wstrzasac. Paella powinna byc sucha, sklejona, powinna byc jedna masa a nie wymieszana.

Pozwol zatem by na pateli paella dojrzala. Posol, popierz, dodaj tyle przypraw ile uwazasz za stosowne. Gdy paella jest kompletnie sucha nadaje sie do jedzenia. Mozna ja podawac na talerzu lub bezposrednio z patelni co polecam ze wzgledu na smak. Paella powinna sie podpiec od dolu zatem podanie na patelni najlepiej zachowa ten smak.

Nie pozwol by paella sie od dolu spalila w pierwszym etapie czyli wrzenia wody gdyz popsujesz jej smak. 3 minutki moze bulgotac, podpiec, pozneij zmniejsz ogien.