Ciasto:
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
szczypta cynamonu
0,5 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki maki pszennej razowej
Nadzienie:
4 łyżki masy daktylowej (daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować)
1 kg słodkich jabłek
duża garść rodzynek
Zagnieść ciato (składniki dodawać w kolejności z przepisu). 1/3 odkroić i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i udusić z rodzynkami. Wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo masę daktylową i uduszone jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut.
Smacznego
1 szklanka mąki kukurydzianej
150 g masła
szczypta cynamonu
0,5 szklanki zimnej wody
1,5 szklanki maki pszennej razowej
Nadzienie:
4 łyżki masy daktylowej (daktyle posypać cynamonem, zalać niewielką ilością wody i gotować kilka minut, aż woda prawie się wchłonie. Przestudzić i zmiksować)
1 kg słodkich jabłek
duża garść rodzynek
Zagnieść ciato (składniki dodawać w kolejności z przepisu). 1/3 odkroić i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i udusić z rodzynkami. Wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo masę daktylową i uduszone jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzoną resztę ciasta i ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut.
Smacznego