Składniki:
6 pomidorów
300 g mielonej cielęciny
1 cebula
½ szkl. białego wina
4-5 łyżek oliwy
1 listek laurowy
2 goździki
250 ml beszamelu
sól i pieprz


Sposób wykonania:
Z pomidorów ściąć wierzchy po czym wydrążyć z nich miąższ.
Następnie oprószyć solą wydrążone pomidory i odstawić aby ściekł z nich sok.
W między czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie, dodać cielęcinę.
Trzymać przez chwile na ogniu i dodać wino oraz rozgnieciony miąższ z pomidorów.
Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze listek laurowy i goździki.
Doprawić jeszcze do smaku solą i napełnić masą pomidory.

Pomidory wyłożyć na brytfannie wysmarowanej tłuszczem i przykryć beszamelem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.