Forum dyskusyjne
Forum - Kosmetyczka
powrót
Pojedyńcze zamykanie naczynek na twarzy
|
|
Też zastanawiam się nad tym zabiegiem, bo również mam problem z pękającymi naczynkami, ale trochę szkoda mi pieniędzy, jeśli nie będę pewna efektu....
Obecnie stosowane metody na pajączki na twarzy to:
- Laser pulsujący barwnikowy – zabieg polega na zniszczeniu ścianek naczynia, które zostają wchłonięte przez organizm. Zaletą użycia lasera pulsującego barwnikowego jest to, że nie uszkadza pozostałych tkanek, nie pozostawia żadnych śladów w postaci blizn, przebarwień czy odbarwień. Siniaki, które pozostają po zabiegu, znikają w ciągu kilku dni. Niewielkie naczynka można usunąć już za jednym razem, większe wymagają kilku wizyt.
- Elektrokoagulacja – zamykanie naczynek tą metodą jest dużo mniej skuteczne niż zabieg laserowy, dlatego wykonuje się go coraz rzadziej.
- Intensywna wiązka światła (IPL) – zamykanie naczynek w ten sposób jest uzależnione od rodzaju karnacji – można go wykonywać tylko u osób o bardzo jasnej cerze, ponieważ światło wchodzące w reakcję z melaniną (naturalnym barwnikiem) może powodować przebarwienia na ciemniejszej skórze.
Skleroterapia i wykorzystanie lasera pulsującego barwnikowego to metody zamykania naczynek, które powstają na łydkach, udach i pod kolanami. Często stosuje się obie metody w trakcie jednego zabiegu, żeby zintensyfikować jego efekty. Warto pamiętać, że rozszerzaniu naczynek sprzyjają określone pory roku – lato i zima. Pod wpływem wiatru, mrozu czy zimnego powietrza naczynia włosowate rozszerzają się i zwiększa się ich przepuszczalność, a ścianki stają się bardziej kruche.
Innymi czynnikami, które sprzyjają pękaniu naczynek są:
- czynniki genetyczne (pęknięte naczynka są aż w 80% przypadków uwarunkowane dziedzicznie),
- wrażliwość skóry,
- zaburzenia hormonalne i krążeniowe,
- schorzenia przewodu pokarmowego,
- nadciśnienie tętnicze,
- siedzący tryb życia,
- wielogodzinne stanie na wysokich obcasach.
Bella napisał/a:
Czy ktoś może miał taki zabieg i może powiedzieć jakie efekty on daje? Czy lepiej wybrać się do dermatologa czy kosmetyczki? Jeśli jest tu ktoś z Wrocławia, to jaki salon/dermatologa polecacie?
Zamykanie naczynek najlepiej wykonać w salonie, gdzie specjalizują się w zabiegach laserowych. Jak najbardziej przynosi to efekty, ja miałam pojedyncze naczynko koło nosa i wystarczyła mi jedna sesja. We Wrocławiu wykonywałam zabiegi w salonie Laser Delux przy ul. Kołłątaja 8