
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860
POPULARNE ARTYKUŁY
Przewodnik po serach żółtych
Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce?
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
Bezglutenowe potrawy - 10 prostych dań bez glutenu
Tortilla, maca, pita... Czym się różnią?
Prawidłowa waga do wzrostu
Kasza gryczana - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
POPULARNE PRZEPISY
Domowa grochówka wojskowa
Do garnka wlewamy 2 litry wody, a następnie wrzucamy kości wieprzowe i...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Domowe burgery z mięsa mielonego
Mięso przełóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę białą cebulę i jeden...Kaczka w sosie słodko kwaśnym
Piersi z kaczki opłucz i dokładnie osusz. Dopraw solą i pieprzem. Na...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Zupa po seczuańsku
Grzybki namoczyć w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotować w tej...Pampuchy zapiekane z mięsem mielonym
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Dopraw je do smaku solą...
CZY WIESZ, ŻE
Pełnowartościowe białko to nie tylko to występujące w mięsie. Powszechnie istnieje bowiem opinia, iż w codziennej diecie musi znaleźć się mięso, gdyż tylko ono jest źródłem pełnowartościowego białka. Otóż nie ma nic bardziej mylnego. Wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jak chociażby nabiał, to także źródło pełnowartościowego białka. Pełnowartościowe białko w produktach roślinnych występuje w amarantusie i komosie ryżowej, a także w algach np. chlorelli i spirulinie. Ponadto odpowiednie zbilansowanie diety pozwala na uzupełnienie także białka niepełnowartościowego, którego dużo jest w produktach roślinnych. Nie należy się zatem bać "jarskich obiadów", gdyż istnieje zasada komplementarności białek, która mówi o wzajemnym uzupełnianiu się aminokwasów.
OSTATNIO NA FORUM
Czy prawidłowo układam dietę? »marcin132 Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź :)Cieszę się że wszystko układamy w...
Czy jeżeli np lubie dany produkt to mam tego za mało »NutriAdvicerka Raczej nie. Każdy ma indywidualne upodobania kulinarne. Najlepiej sprawdzić...
LOSOWA DIETA
Dieta bezglutenowa (w celiakii)Założenia - dieta bezglutenowa: Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła