Osoby chore na cukrzyce i zdrowe, ale dbające o linię, często sięgają po popularne słodziki, czyli substancje silno słodzące pozbawione kalorii, najpopularniejsze z nich to aspartam, acesulfam K oraz sacharyna. Ich spożywanie również nie jest obojętne dla organizmu, ponieważ są to produkty wytwarzane sztucznie poprzez syntezę chemiczną.
ASPARTAM jest prawie 200 razy słodszy niż popularny biały cukier, nie zawiera żadnych kalorii. Słodziki wyprodukowane na bazie aspartamu można stosować w przygotowaniu potraw, których temperatura gotowania nie przekracza 100 st. Pod wpływem wyższej temperatury powstają szkodliwe dla organizmu substancje, poza tym aspartam traci swe słodzące właściwości. Nie jest to zatem słodzik, który można stosować do pieczenia ciast ani słodzenia napojów napojów zalewanych wrzątkiem.
ACESULFAM K to substancja 200 razy słodsza od cukru, która na dodatek podnosi również smak i zapach potraw. Acesulfam nie ma działań ubocznych i jest odporny na wysokie temperatury.
SACHARYNA jest 300-500 razy słodsza od cukru, ale ma lekko gorzkawy, metaliczny posmak. Z tego powodu nie każdemu przypadnie do gustu. Można ją używać do przyrządzenia potraw, które wymagają gotowania do 150 stopni. Sacharyna nie ulega żadnym przemianom w organizmie i jest w całości wydalana.