Akcja społeczna ilemogewypic.pl oraz alkomaty
Forum dyskusyjne
Forum - Ogólnie o zdrowiu
powrót
Woda
|
|
Jedzenie dostarcza nam około 1/3 dziennego spożycia.
Ciekawsze jest jednak ile i jak tracimy wodę
Dorosły zdrowy człowiek traci w normalnych warunkach około 2,8 l wody na dobę.
Utrata wody odbywa się
- przez skórę 600 ml
- z moczem 1500 ml
- ze stolcem 150 ml
- w procesie oddychania 550 ml
Zaleca się dorosłym spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3 litra dziennie.
Ciekawsze jest jednak ile i jak tracimy wodę
Dorosły zdrowy człowiek traci w normalnych warunkach około 2,8 l wody na dobę.
Utrata wody odbywa się
- przez skórę 600 ml
- z moczem 1500 ml
- ze stolcem 150 ml
- w procesie oddychania 550 ml
Zaleca się dorosłym spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3 litra dziennie.
You stysi A
Strasznie dużo się tej wody traci. Wypijacie faktycznie dziennie tyle ile jest zalecane? Latem wydaje mi się że wypijam, ale zimą zupełnie nie chce mi się pić, przyswajam tylko gorące płyny...
Stereo napisał/a:
ale zimą zupełnie nie chce mi się pić, przyswajam tylko gorące płyny...
W gorących płynach ponad 90% całości stanowi woda.
Spożycie wody wg WHO powinno wynosić 1ml/1kcal dziennego spożycia kalorii lub też inny przelicznik - 30ml na każdy kg masy ciała. 
Zależy jakie gorące płyny - herbata, kawa i kakao powodują, że wydalamy więcej wody niż wypiliśmy wraz z nimi.

Zależy jakie gorące płyny - herbata, kawa i kakao powodują, że wydalamy więcej wody niż wypiliśmy wraz z nimi.
Wiem, że głównym ich składnikiem jest woda, w końcu sama je przyrządzam
Ale jest różnica między piciem 12 herbat a wodą mineralną. Herbata nie jest najzdrowszym napojem, ale sęk w tym, że w zimie naprawdę nie mam ochoty na wodę.

Jeśli nie masz ochoty na wodę, to pij cokolwiek poza kawą i herbatą - wydalisz więcej wody niż spożyłaś.
no właśnie jak to z tym jest bo przecież teraz ta cała akcja jest z wodą, mówią nawet do 3 l dziennie, różnie to wygląda te wszystkie teorie
tola napisał/a:
no właśnie jak to z tym jest bo przecież teraz ta cała akcja jest z wodą, mówią nawet do 3 l dziennie, różnie to wygląda te wszystkie teorie
Do 3 litrów, żebyś więcej kupowała wody mineralnej

Czytałam gdzie opinię że podczas posiłku nie powinno się pić wody,tylko poczekac aż w żołądku wszystko się "ułoży" tak aby nie wymieszać składników. Co o tym sądzicie?