Czy ktoś próbował ograniczyć uzależnienie od kawy, zastępując tradycyjną kawę wersją bezkofeinową?
Forum dyskusyjne
Forum - Uzależnienia
powrót
kawa bezkofeinowa
|
|
Takie przejście moim zdaniem nie uda się jeśli z dnia na dzień nie powiesz sobie stop, koniec i kropka. Z kawą bezkofeinową to tak jak z rzucaniem palenia - dzisiaj 3 papierosy, jutro dwa, pojutrze jeden i w koncu nic z tego nie wychodzi. Trzeba stanowczo odrzucić nałóg w jednej chwili. Wyrzucić cały zapas kawy i przez najblizsze dni nie odwiedzać nikogo. Jesteś albo uzależniona od kofeiny albo po prostu lubisz kawę. Polecam zamiast kawy picie kakao, przynajmniej jakieś wartości odżywcze, a ponadto też ma w sobie jakieś związki które przekształcają się w hormon szczęścia i też jak kawa na związki "stawiające" na nogi. Polecam oczywiście kakao naturalne, nie słodzone.
nie nie mam na myśli uzaleznienie o nie wiadomo jakim stopniu, próbowałam kawy bezkofinowej i musze przyznać, że smakuje tak samo dobrze - polecam!
Ja nawet nie próbuję... Szkoda moich wysiłków na walkę z uzależnieniem od kawy ;/
Jest to jakiś pomysł, aczkolwiek żeby się na prawdę odzwyczaić trzeba na jakiś czas kawę odstawić definitywnie.
Równie dobrze można się przestawić na herbatę - przecież też ma właściwości pobudzające! Ja np. uwielbiam zieloną 

Przepyszny przepis na sałatkę
Kiedy uznajecie picie kawy za uzależnienie, czy już 1 filiżanka dziennie stanowi nałóg. W takim razie jesteśmy uzależnieni od pieczywa, wędliny, herbaty. 

Ja właśnie jestem na etapie szukania jakiejś dobrej bezkofeinowej.
cofnąć się by wziąć rozbieg